Σε πέντε μήνες – ήτοι το αργότερο στις αρχές του 2009- προγραμματίζεται να ανοίξει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης (της πόλης που συμβολίζει την έναρξη της Ρax Romana) και ενώ χρειάστηκαν 12 ολόκληρα χρόνια για να κατασκευαστούν 2.150
τ.μ. εκ των οποίων μόλις τα 400 τ.μ. θα αποτελέσουν τον επισκέψιμο εκθεσιακό χώρο του μουσείου. Σε απόσταση δύο χιλιομέτρων (!) από την εμβληματική πόλη που χτίστηκε από τον πρώτο Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο σε ανάμνηση της νίκης του κατά του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου, το 31 π.Χ, το νέο μουσείο βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της Πρέβεζας και αντικαθιστά το μόλις 190 τ.μ. μουσείο της δεκαετίας του ΄60 που βρισκόταν εντός του 14.000 στρεμμάτων αρχαιολογικού χώρου.
Στις δύο βασικές αίθουσες του μουσείου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον ιδιωτικό και τον δημόσιο βίο των κατοίκων της Νικόπολης. Στην πρώτη αίθουσα θα παρουσιάζεται η γένεση και η πορεία της πόλης στον χρόνο και θα προβάλλεται η μεγαλοπρεπής ρωμαϊκή και παλαιοχριστιανική Νικόπολη, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα γεγονότα και τα πρόσωπα που οδήγησαν στην ίδρυση της πόλης, μέσα από τη συνοπτική παρουσίαση της ναυμαχίας του Ακτίου και του μνημείου της Νίκης του Αυγούστου.
Στη δεύτερη αίθουσα θα παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή στην πόλη και προβάλλονται επιμέρους πτυχές της κοινωνίας, όπως η εμπορική και βιοτεχνική δραστηριότητα (θάλασσα, εμπόριο, εργαστήρια κεραμικής και ψηφιδωτού), αλλά και η ζωή μέσα στο σπίτι και η στάση των ανθρώπων απέναντι στον θάνατο, ενώ η περιήγηση θα κλείνει με αναφορές στην παρακμή της πόλης τη μεσαιωνική εποχή και την εκ νέου ανακάλυψή της αρχικά από ξένους περιηγητές (15ος- 19ος αιώνα) και τις πρόσφατες ανακαλύψεις και τις εργασίες ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης.

Πηγή: Τα Νέα (3/7/08)