Για «αισθητική χωριατιά» καταγγέλλεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την πανάκριβη και χρονοβόρο «ανάπλαση» του Λευκού Πύργου
Τσιμέντο, σύγχρονες πέτρες «δεμένες» με μπετόν, πλάκες μαρμάρου, πεζούλια, μια εικαστική παρέμβαση με τα «δόντια του δράκου» ως σύγχρονη αναπαράσταση των τειχών της πόλης συνθέτουν τη νέα εικόνα του Λευκού Πύργου, του συμβόλου της Θεσσαλονίκης, που συντίθεται έπειτα από μήνες και χρόνια κρυφών εργασιών.
Η ανάπλαση αποτελεί έργο της δημοτικής αρχής και κόστισε μόλις 4.270.699 ευρώ (ύστερα από αλλεπάλληλες μελέτες, συμπληρωματικές μελέτες, εργασίες και κονδύλια).
Το έργο δεν αποκαλύφθηκε και δεν παραδόθηκε ακόμη στους πολίτες της αισθητικά πολύπαθης Θεσσαλονίκης. Οι αντιαισθητικές λαμαρίνες που περιφράσσουν εδώ και τρία χρόνια (από τότε που άρχισαν οι εργασίες ανάπλασης) το ιστορικό μνημείο κρατούν ακόμα την «αισθητική» παρέμβαση ως έκπληξη.
Οι αρχικές οδηγίες του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου «μιλούσαν» για αποκάλυψη και ανάδειξη του ιστορικού περιτειχίσματος του Λευκού Πύργου με τη δημιουργία ορύγματος που θα επέτρεπε την ανάδειξη του παλαιού- καταχωμένου τείχους.
Πολλοί είχαν μιλήσει από την εποχή της πολυσυζητημένης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 1997 για τον Λευκό Πύργο που θα ψήλωνε με τη «βύθιση» του περιβάλλοντος εδάφους.
Λίγες μέρες πριν και από την επίσημη αποκάλυψη του έργου – που αρχικά είχε προβλεπόμενο κόστος 2.133.000 ευρώ-, η παρουσίαση της αισθητικής τής ανάπλασης από τον δήμο έγινε από την επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης στον δήμο Χρύσα Αράπογλου σε εκδήλωση διαμαρτυρίας χθες το μεσημέρι έξω από τον Λευκό Πύργο.

Πηγή: Τα Νέα, Βίκυ Χαρισοπούλου (2/7/08)