Ανάμεσα στα σημαντικά ευρήματα της Ζεύγμα ανήκουν και 3750 αργυρά νομίσματα, που βρέθηκαν σε δωμάτιο της ρωμαϊκής βίλας. Τα νομίσματα αυτά φέρουν
Προτού εκτεθούν, τα νομίσματα πρέπει να καθαριστούν, να συντηρηθούν, να ταξινομηθούν, να καταγραφούν και να αρχειοθετηθούν. Επιπλέον, ετοιμάζονται αντίγραφα των νομισμάτων που θα διατίθενται προς πώληση στους επισκέπτες.
Από την αρχή του προγράμματος, τον Ιανουάριο του 2008, έχουν καθαριστεί 2500 νομίσματα και 2150 από αυτά έχουν καταλογογραφηθεί. Στα συντηρημένα νομίσματα, αποκαλύφθηκαν πορτρέτα 12 διαφορετικών Ρωμαίων αυτοκρατόρων καθώς και δύο προσωπογραφίες μίας αυτοκράτειρας. Μεταξύ των πορτρέτων βρίσκονται και οι απεικονίσεις του Ρωμαίου αυτοκράτορα Φιλίππου του Άραβος, της συζύγου του Οτακιλίας Σεβήρας και του γιου του Φιλίππου Β΄.
Επίσης, τα νομίσματα της αυτοκρατορικής περιόδου της Ζεύγμα συγκρίνονται με τα νομίσματα από το Χαλέπι της Συρίας και τη γύρω περιοχή, για να διερευνηθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων, συγκεκριμένα για τη διαπίστωση κοινωνικών, πολιτιστικών και εμπορικών ανταλλαγών.
Το πρόγραμμα αυτό –η καταγραφή και η δημοσίευση των αργυρών νομισμάτων της Ζεύγμα– στο πλαίσιο της περιφερειακής συνεργασίας Τουρκίας και Συρίας, προωθείται, χρηματοδοτείται και πραγματοποιείται από τον κρατικό σχεδιασμό και προϋπολογισμό των δύο χωρών. Σύμφωνα με τον συνεργάτη του προγράμματος Ali Korkmaz, διατίθεται κονδύλι ύψους 97 χιλιάδων YTL (νέες τουρκικές λίρες).
Σκοπός του προγράμματος είναι να διευρυνθεί και να υποστηριχθεί η έρευνα του μουσείου για την ανάδειξη μέσω της έκθεσης ιστορικών και πολιτισμικών ομοιοτήτων ανάμεσα στην Τουρκία και στη Συρία. Άλλος ένας στόχος είναι η δημιουργία σχέσης συνεργασίας ανάμεσα στα Αρχαιολογικά Μουσεία στην Γκαζίαντεπ και στο Χαλέπι.
Μεταξύ των συνεργατών, εκτός από τον συντονιστή του προγράμματος, αρχαιολόγο Mehmet Önal, είναι άλλοι δύο αρχαιολόγοι, ένας συντηρητής και ένας γλύπτης.
Η Ζεύγμα του Ευφράτη: η ονομασία της οφείλεται στην ύπαρξη γέφυρας αποτελούμενης από πλοία ενωμένα. Πρόκειται για πόλη της ελληνιστικής εποχής, που αργότερα περιήλθε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της σημερινής Τουρκίας, κοντά στο Μπιρετσίκ, στα σύνορα με τη Συρία. Το έτος 2000, η αρχαία πόλη καλύφθηκε από νερό λόγω της κατασκευής του φράγματος Μπιρετσίκ, στο πλαίσιο προγράμματος οικονομικής ανάπτυξης της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Τον ίδιο χρόνο κιόλας διενεργήθηκαν σωστικές ανασκαφές. Με επικεφαλής τον Robert Early του Oxford Archaeological Unit (OAU) Ιταλοί επιστήμονες ειδικευμένοι στα ψηφιδωτά σε συνεργασία με ομάδα Γάλλων επιστημόνων ξεκίνησαν τη διάσωση των πολυτιμότερων έργων τέχνης. Έτσι, κατόρθωσαν να σώσουν κάποια σημαντικά ψηφιδωτά, που σήμερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Γκαζίαντεπ.
Elife Kiraz
(μετάφραση από τα γερμανικά: Πελαγία Τσινάρη)
Πηγή: HABERLER.com, 10/06/2008