O Μένανδρος επιστρέφει στο Διονυσιακό Θέατρο. Το τιμητικό μνημείο που είχε τοποθετηθεί για τον δραματουργό της αρχαιότητας στην ανατολική πάροδο του Διονυσιακού Θεάτρου πρόκειται να αποκατασταθεί. Αρχαίο υλικό του βάθρου που το φιλοξενούσε και βρέθηκε διάσπαρτο στον αρχαιολογικό χώρο θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτόν ενώ το αντίγραφο του αγάλματος του Μενάνδρου, το οποίο θα κατασκευαστεί από χυτό υλικό, θα ολοκληρώσει το σύνολο. Οπως επισημάνθηκε άλλωστε στη συζήτηση που έγινε για το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αντίγραφα έχουν τοποθετηθεί και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στα μνημεία Ακροπόλεως, στον Κεραμεικό, στη Δήλο κ.α. αποσκοπώντας στη μερική επανάκτηση έργων γλυπτικής σε αρχαιολογικούς χώρους. Στην αποκάταστασή του θα χρησιμοποιηθεί και νέος φυσικός λίθος προκειμένου να καλυφθούν τα κενά.
Το πρωτότυπο άγαλμα που έφερε το βάθρο ήταν έργο των γιων του Πραξιτέλη, του Κηφισόδοτου και του Τιμάρχου, αλλά χάθηκε και η ταύτισή του από αντίγραφα της ρωμαϊκής εποχής απασχόλησε πολλούς ερευνητές. Οι νέες έρευνες έδωσαν στοιχεία για τη συνολική αποκατάσταση του βάθρου στην αρχική του θέση, ενώ αποδείχθηκε ότι το κάθισμα του αγάλματος ήταν απομίμηση των θρόνων της Προεδρίας του Διονυσιακού Θεάτρου. Με τον τρόπο αυτόν υποδηλωνόταν συμβολικά η αναγνώριση ενός πολυγραφότατου νεωτεριστή ποιητή, ο οποίος είχε νικήσει όμως μόνο οκτώ φορές στους δραματικούς αγώνες. Η ταύτιση της μορφής και της θέσης αυτού του επώνυμου μνημείου ήρθε να συμπληρωθεί και από ένα δεύτερο τιμητικό βάθρο της ανατολικής παρόδου, το οποίο επίσης θα αποκατασταθεί.
Ας σημειωθεί ότι η ανίδρυση του μεταθανάτιου αγάλματος του Μενάνδρου το 291 ή 290 π.Χ. στο Θέατρο του Διονύσου σχετίζεται με τον μακεδόνα βασιλιά Δημήτριο Πολιορκητή, ο οποίος θέλησε έτσι να τιμήσει έναν φιλομακεδόνα ποιητή.
Η έρευνα, η προστασία, η αποκατάσταση και η ανάδειξη αυτού του μνημείου βρίσκονται στις προτεραιότητες της Επιστημονικής Επιτροπής Θεάτρου και Ιερού του Διονύσου- Ασκληπιείου Νοτίας Κλιτύος Ακροπόλεως, στην οποία προεδρεύει ο διευθυντής της Α΄ ΕΠΚΑ Αλέξανδρος Μάντης , ενώ η νέα πρόταση ανήκει στην αρχαιολόγο Χριστίνα Παπασταμάτη-φον Μόοκ.
Πηγή: Το Βήμα, 19/6/08