Tεχνολογία που εφαρμόζεται στην προσθετική χειρουργική, δοκιμάζεται πλέον για να δημιουργηθούν αντίγραφα των πολύτιμων και ευαίσθητων πήλινων πινακίδων με σφηνοειδούς γραφής κείμενα, σύμφωνα με πρωτοβουλία ερευνητικής ομάδας ιταλών αρχαιολόγων.
Χιλιάδες έργα τέχνης του Μουσείου της Βαγδάτης κλάπηκαν ή καταστράφηκαν κατά την εισβολή στο Ιράκ το 2003, που συν τοις άλλοις προκάλεσε τη μεγαλύτερη καταστροφή αρχαιοτήτων από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα.
Ανάμεσα στα χαμένα αντικείμενα είναι και οι πήλινες πινακίδες, που είναι από τα αρχαιότερα τεκμήρια γραφής. Οι πινακίδες χρησιμοποιήθηκαν πριν από 5.000 χρόνια στην αρχαία Μεσοποταμία από τους Σουμέριους, που αποτύπωσαν τη γραφή τους στον πηλό. Ο πηλός διέσωσε τεκμήρια για τη ζωή των ανθρώπων στην αρχαία Μεσοποταμία.
Τώρα οι επιστήμονες θέλουν να βοηθήσουν στη συντήρηση όσων έχουν απομείνει από την ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά του Ιράκ. Με χορηγό το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών, το Τμήμα Ασσυριολογίας του Πανεπιστημίου της Πίζας και το Ιταλικό Ίδρυμα Νέων Τεχνολογιών έχουν αναλάβει το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα ψηφιακής και πραγματικής ανασύνθεσης των κατεστραμμένων αρχαιοτήτων.
Το πρόγραμμα ανασύστασης των χαμένων αρχαιοτήτων λέγεται «Αντιγραφή και Αναγέννηση» και βασίζεται σε ηλεκτρονικό κατάλογο βιβλιογραφικών αναφορών, φωτογραφιών και τρισδιάστατων εικόνων των πινακίδων. Αυτές οι τρεις πηγές μπορούν να βοηθήσουν στην ανασύνθεση των αρχαιοτήτων με μεγάλη πιστότητα αρχικά σε ψηφιακό επίπεδο και στη συνέχεια σε πραγματικό χρησιμοποιώντας θερμοπλαστικά υλικά.
Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί με αυτόν τον τρόπο 20.000 έργα τέχνης από όλο τον κόσμο. Ο στόχος αυτού του εγχειρήματος είναι να δημιουργηθεί ένα Ψηφιακό Μουσείο με τρισδιάστατο υλικό προσβάσιμο μέσω του διαδικτύου σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Α.Μ.
Πηγή: Discovery News, 29/5/08