Όταν οι αρχαιολόγοι ανέσκαπταν τάφους στην αρχαία Άβυδο της Αιγύπτου περίμεναν να συναντήσουν πολύτιμα ευρήματα που ως σκοπό είχαν να συνοδεύσουν το βασιλιά ή κάποιο αξιωματούχο στο τελευταίο του ταξίδι. Αντί αυτών όμως βρήκαν …γαϊδάρους!
Μέχρι σήμερα κανένα ζώο δεν έχει βρεθεί θαμένο σε τέτοια τοποθεσία και μάλιστα με τέτοιες τιμές. Ακόμη και στους τάφους των βασιλιάδων τα μόνα ζώα που ενίοτε κηδεύονταν μαζί τους ήταν τα λιοντάρια για ευνόητους λόγους συμβολισμού.
Στις όχθες του Νείλου, 300 μίλια νότια του Καΐρου, οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά σε σκελετούς 10 γαϊδάρων, οι οποίοι είχαν ταφεί με τιμές ανθρώπων και μάλιστα αξιωματούχων περίπου το 3.000 π.Χ.
Το γεγονός προκάλεσε στους επιστήμονες μεγάλη έκπληξη και γι’αυτό ασχολήθηκαν ερευνητικά με το θέμα για να οδηγηθούν στο εξής συμπέρασμα: Οι γάιδαροι έκαναν μακρινά ταξίδια μέσα στην έρημο μεταφέροντας εμπορεύματα ανάμεσα στους Αιγύπτιους και τους Σουμέριους. Η εξαιρετική αντοχή τους στις δύσκολες συνθήκες των διαδρομών αυτών ανέδειξαν το είδος των γαϊδάρων σε οντότητες πολύ σημαντικές στην αιγυπτιακή κοινωνία. Την εκτίμησή τους στους ανθεκτικούς γαϊδάρους έδειχναν οι Αιγύπτιοι κηδεύοντάς τους σχεδόν βασιλικά!
Α.Μ.
Πηγή: Τhe New York Times, 25/3/08