Φρένο στον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί στο παρελθόν και έχουν μεταφερθεί σε άλλες χώρες φαίνεται πως βάζουν οι Βρυξέλλες. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με κοινοτική οδηγία, η οποία πρόκειται να ψηφιστεί εντός των ημερών από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, κάθε αίτημα για επιστροφή κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών παραγράφεται μόλις περάσει ένας χρόνος από την ημέρα που βρεθεί το πού και σε ποια χέρια βρίσκονται τα αντικείμενα.
Επίσης, σύμφωνα πάντοτε με τις ρυθμίσεις που εισάγει η κοινοτική οδηγία, μπαίνουν στο αρχείο οι υποθέσεις για επιστροφή αντικειμένων που έχουν κινηθεί νομικά με αγωγές, όταν παρέλθει τριακονταετία από την ημέρα που απομακρύνθηκε το πολιτιστικό αγαθό από τον τόπο του. Αυτό πρακτικά σημαίνει για τη χώρα μας ότι σε πολλές περιπτώσεις χάνει το δικαίωμα να διεκδικήσει θησαυρούς της πολιτιστικής κληρονομιάς της. Κατά συνέπεια η Ελλάδα θα κληθεί να εγκαταλείψει το αίτημα επιστροφής των κλεμμένων πριν από το 1978, ακόμη και στην περίπτωση που αποκαλυφθεί σήμερα η κλοπή ή ο δράστης. Στην περίπτωση που τα αντικείμενα βρίσκονται σε δημόσια συλλογή, μουσείο, αρχείο ή βιβλιοθήκη, η παραγραφή του αδικήματος θα ισχύει μετά την πάροδο 75 ετών.
Ωστόσο στις σημαντικές υποσημειώσεις της σχετικής οδηγίας, αναφέρεται ότι οι εν λόγω χρονικοί περιορισμοί δεν ισχύουν, όταν υπάρχουν διμερείς συμφωνίες μεταξύ κρατών ή όταν η εθνική νομοθεσία δεν επιτρέπει την παραγραφή του αδικήματος της αρχαιοκαπηλίας. Κάτι που δεν ισχύει στη χώρα μας.

Α.Μ.