Σώζεται ένα τμήμα της αρχαίας λεωφόρου Μεσογείων που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στον σταθμό «Χολαργός» της γραμμής 3 του μετρό και θα αναδειχθεί έτσι ώστε να είναι ορατή από το κοινό. Η διατήρηση της αρχαίας οδικής αρτηρίας, ωστόσο, ήταν αποσπασματική λόγω των καταστροφών που είχαν επιφέρει παλαιότερα έργα για δίκτυα κοινής ωφελείας. Και έτσι, όμως, ένα μικρό τμήμα μπορεί να διασωθεί, όπως αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο και ζήτησε τη σχετική μελέτη από την Αττικό Μετρό σε συνεργασία με την Εφορεία.
Η οδός, η οποία ήταν πολύ σημαντική στην αρχαιότητα καθώς συνέδεε το άστυ με τη Μεσογαία και τον Μαραθώνα, όδευε ακριβώς δίπλα στον σύγχρονο δρόμο και παράλληλα με αυτόν. Ήλθε στο φως σε μήκος 27,5 μέτρων αλλά το πλάτος της δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθεί λόγω των καταστροφών που έχουν μεσολαβήσει. Έτσι έχουν διατηρηθεί μόνο δύο λωρίδες του δρόμου και μόνο τα κατώτερα οδοστρώματα. Σύμφωνα με την αρχαιολόγο κυρία Μέλπω Πωλογιώργη, η οποία ήταν υπεύθυνη της ανασκαφής, τα συγκεκριμένα οδοστρώματα είναι πιθανότατα του 5ου αιώνα π.Χ. Πέραν του τμήματος που πρόκειται να αναδειχθεί, πάντως, το υπόλοιπο θα αφαιρεθεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο.
Για την περαιτέρω έρευνα μιας άλλης αρχαίας οδικής αρτηρίας, η οποία ήλθε στο φως στην Αργυρούπολη, αποφάσισε το ΚΑΣ, προκειμένου να εξακριβωθεί αν υπάρχει κάποιο τμήμα της το οποίο να σώζεται σε καλή κατάσταση ώστε να αναδειχθεί. Ο εντοπισμός αυτής της οδού έγινε επίσης από τη Β΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων κατά τις σωστικές ανασκαφές για το έργο επέκτασης της γραμμής 2 του μετρό στη συμβολή του παραδρόμου της λεωφόρου Βουλιαγμένης με την οδό Πόντου. Οι αρχαιολόγοι όμως εντόπισαν ένα καλά διατηρημένο τμήμα του δρόμου, μόνο που η διατήρησή του δεν ήταν δυνατή, καθώς η Αττικό Μετρό δεν μπορούσε να μετατοπίσει το έργο. Έτσι τα κατάλοιπα δεν διατηρούνται, πλην όμως υπάρχει μια ελπίδα για την αναζήτηση της οδού λίγο νοτιότερα, οπότε και τα αρχαία θα έχουν την ευκαιρία να διασωθούν.

Πηγή: Το Βήμα, 3/4/2008