«Ζητήματα διαχείρισης της αρχαιολογικής κληρονομιάς κατά τη δεκαετία του 1950» είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσει ο δρ Γιώργος Βαβουρανάκης (Αρχαιολόγος, Αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ) τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019, και ώρα 19.00.

«Κατά τη δεκαετία του 1950 εντάθηκε η προσπάθεια να καταστούν και πάλι επισκέψιμοι οι αρχαιολογικοί χώροι και να επανεκτεθούν οι συλλογές των μουσείων όλης της χώρας, που παρέμεναν απρόσιτα στο ευρύ κοινό από τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» αναφέρει ο δρ Βαβουρανάκης σχετικά με το θέμα της ομιλίας του.

«Τα πρακτικά του Αρχαιολογικού Συμβουλίου της τριετίας 1955-1958 αποκαλύπτουν την ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στον Σπυρίδωνα Μαρινάτο, τότε Διευθυντή Αρχαιοτήτων με άλλα μέλη του Συμβουλίου, με εξίσου καθοριστικό ρόλο στα αρχαιολογικά πράγματα της εποχής, όπως οι Χρήστος Καρούζος και Γιάννης Μηλιάδης. Καίρια ζητήματα όπως η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της Ακρόπολης από τον Πικιώνη, η πρόοδος των εργασιών επανέκθεσης των μουσείων, η σχέση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, ακόμη και τα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, δείχνουν με σαφήνεια την έντονη ζύμωση διαφορετικών απόψεων για ζητήματα διαχείρισης της αρχαιολογικής κληρονομιάς» καταλήγει ο ομιλητής.

Η διάλεξη, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Ψαρομηλίγγου 22, Κεραμεικός/Ψυρρή, Σταθμός Ηλεκτρικού: Θησείο).