Η κινεζική αρχαιολογική ομάδα που ερευνά τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας θα συνεχίσει άμεσα τις ανασκαφές στο χώρο, με τη φιλοδοξία να εντοπίσουν νέα τμήματα του περίφημου «πήλινου στρατού», σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση.
Το ταφικό συγκρότημα του αυτοκράτορα Chin Si Huang Ti (221-206 π.Χ.), του μονάρχη που ένωσε πρώτος κάτω από την εξουσία του τα διαφορετικά βασίλεια της Κινεζικής επικράτειας, βρίσκεται κοντά στο στο Xian, στην επαρχία Shaanxi της Κίνας. Ο τυχαίος εντοπισμός του το 1974 σηματοδότησε μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές αποκαλύψεις του αιώνα μας. Χιλιάδες πήλινες φιγούρες στρατιωτών σε φυσικό μέγεθος , μαζί με την εξάρτυση και τον εξοπλισμό τους , βρέθηκαν στημένες σε λάκκους στην περιφέρεια του τύμβου όπου ήταν τοποθετημένος ο νεκρός μονάρχης και συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού αλλά και έρευνας. Κατά τις συστηματικές ανασκαφές κατά την περίοδο 1978-1984 και το 1987, η έρευνα έδειξε ότι οι πήλινοι στρατιώτες που έχουν μέχρι σήμερα εντοπιστεί είναι μόνο ένα μικρό μέρος του τεράστιου πήλινου στρατού που συνόδεψε τον αυτοκράτορα στο υπερπέραν, ενώ η αποκάλυψη των ιδιαιτεροτήτων του στρατού αφέθηκε στο μέλλον…
Σύμφωνα όμως με ανακοίνωση της 9ης Ιουνίου 2009, η έρευνα για τον εντοπισμό και την προστασία νέου τμήματος του πήλινου στρατού θα συνεχιστεί άμεσα, υπό την αιγίδα του Μουσείου του Πήλινου Στρατού στο Xian. Η ανασκαφή θα πραγματοποιηθεί σε μια έκταση 200 τ. μ., στο εσωτερικό λάκκου διαστάσεων 230 x 62 μ., όπου εικάζεται ότι βρίσκονται τοποθετημένες 6.000 πήλινες φιγούρες. Ο επικεφαλής του προγράμματος , Liu Zhancheng, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ελπίζουν να εντοπίσουν μια φιγούρα ανώτερου αξιωματικού, κάτι το οποίο δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Οι ερευνητές εικάζουν ότι η περιοχή που πρόκειται να ερευνηθεί περιέχει ιππείς και τοξότες, ενώ έχει υποστηριχθεί και η άποψη ότι οι φιγούρες που θα έρθουν στο φως ενδέχεται να απεικονίζουν και τους υπηρέτες του νεκρού αυτοκράτορα.
Πέρα από τις ελπίδες της ερευνητικής ομάδας για νέες ανακαλύψεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί και η μέριμνα για την προστασία και διατήρηση των ευρημάτων από το ταφικό σύμπλεγμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για λόγους ασφαλείας δεν έχει γίνει επίσημη προσπάθεια να ανοιχθεί ο χώρος που έχει ταφεί ο αυτοκράτορας.
Z.Ξ.
Πηγή: China View, 9/6/09 http://news.xinhuanet.com/english/2009-06/09/content_11514146.htm