Ένα νέο πρόγραμμα συνεργασίας Ιαπωνίας-Χιλής φιλοδοξεί να αναπτύξει στρατηγικές σεβαστές προς το περιβάλλον του απομονωμένου Νησιού του Πάσχα.
Τοποθετημένο στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, το Νησί του Πάσχα (Rapa Nui) θεωρείται ως το πιο απομονωμένο κατοικημένο σημείο του πλανήτη. Γνωστό για τα “moai”, τα λίθινα κολοσσιαία αγάλματα που βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον του, το νησί , τυπικά τμήμα της Χιλής, βρίσκεται στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η απομόνωσή του, τα χαρακτηριστικά του μνημεία αλλά και το μυστήριο που περιβάλλει την ιστορία του το έχει καθιερώσει ως δημοφιλή τουριστικό προορισμό, καθώς δέχεται 60.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.
Μόλις πρόσφατα, η κυβέρνηση της Χιλής, σε συνεργασία με Ιαπωνικές αρχές εγκαινίασαν ένα πρόγραμμα με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος του νησιού, το οποίο απειλείται από τον αυξανόμενο τουρισμό. Στα πλαίσια της Ιαπωνο-Χιλιανής συμφωνίας, υπογράφηκε σχετική διακήρυξη από τη Χιλιανή Υπουργό Παιδείας Mónica Jiménez de la Jara και τον Γενικό Διευθυντή της Unesco Koïchiro Matsuura. Σύμφωνα με δήλωση του Matsuura, το πρόγραμμα « θα μειώσει την αρνητική επίδραση του τουρισμού, εξισορροπώντας την ανάγκη για διατήρηση του χώρου και εκείνη της ανάπτυξης της νησιωτικής κοινότητας».
Η Πρόεδρος της Χιλής Michelle Bachelet Jeria δήλωσε ότι «Μια κοινωνία ικανή να διατηρήσει την κληρονομιά της, είναι επίσης ικανή να διατηρήσει την ιστορία και την ταυτότητά της» και χαρακτηρίζει το πρόγραμμα ως ένα σημαντικό κίνητρο ανάπτυξης ενός προεξέχοντος ρόλου της τοπικής κοινότητας στην ενίσχυση και την προώθηση της δικής της κληρονομιάς.
Τουρισμός και οικολογική συνείδηση στο Νησί του Πάσχα
05 Ιούν 2009
από Archaeology Newsroom
- A
- A
- A