Κοντά στο νησάκι Περιστέρα Αλοννήσου, σε βάθος 25 μ., βρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ανασκάφηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια πλοίων της κλασικής εποχής που έχουν βρεθεί στο Αιγαίο. Το εμπορικό πλοίο μετέφερε περισσότερους από 4.000 αμφορείς, πριν ναυαγήσει στα νερά των Σποράδων. Ο αριθμός των αμφορέων, η κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου και η ομορφιά των νερών και του βυθού της περιοχής, που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων, το καθιστούν ένα μοναδικό αξιοθέατο. Το ναυάγιο της Περιστέρας έχει επιλεγεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μαζί με άλλα ναυάγια στον Παγασητικό και τις Βόρειες Σποράδες, για να μετατραπεί σε επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο με καθοδηγούμενη κατάδυση.
Στο πλαίσιο αυτό, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με άλλους φορείς μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος BlueMed, μελετούν τρόπους για την απόδοση του ενάλιου πλούτου του Παγασητικού και των Βορείων Σποράδων στο κοινό, των αυτοδυτών αλλά και όσων δεν έχουν δυνατότητα κατάδυσης.
Στις 6 και 7 Απρίλη διοργανώνεται διήμερο δημοσιοποίησης των δράσεων του προγράμματος BlueMed στην Αλόννησο.
Για το Σάββατο 6 Απριλίου η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων έχει προγραμματίσει υποβρύχιες ξεναγήσεις στον επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο του ναυαγίου της Περιστέρας για περιορισμένο αριθμό επαγγελματιών της κατάδυσης (ώρα 11.00, Στενή Βάλα Αλοννήσου) και ερασιτεχνών αυτοδυτών (ώρα 15:00, Στενή Βάλα Αλοννήσου).
Την Κυριακή 7 Απριλίου, και ώρες 10.00-13.00, στο Δημαρχείο Αλοννήσου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, ανοιχτή στο κοινό, με θέμα «Το BlueMed στην Αλόννησο. Για την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά και το σχεδιασμό για τη διαχείρισή της».
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην υποβρύχια ξενάγηση, πατήστε εδώ.
Πρόγραμμα ημερίδας
10.00-10.15: Χαιρετισμοί
10.15-10.30: Ελπίδα Χατζηδάκη (τέως Διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων), «Το ναυάγιο της Περιστέρας: η ανασκαφή και τα πρώτα συμπεράσματα».
10.30-10.45: Δημήτρης Κουρκουμέλης (υπεύθυνος Γραφείου Θεσσαλονίκης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων), «Θαλάσσιοι δρόμοι και αρχαία ναυάγια στο Κεντρικό Αιγαίο».
10.45-11.00: Σπυρίδων Ιωσηφίδης (Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων), Δημήτρης Πουρσανίδης και Βασιλική Βασιλοπούλου (ΕΛΚΕΘΕ, πρόγραμμα Interreg Med AMAre), «Η διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων και η σημασία της».
11.00-11.15: Διάλειμμα
11.15-11.30: Αγγελική Βενέτη (Συντονίστρια Προγράμματος BlueMed, Περιφέρεια Θεσσαλίας), «Η σημασία του BlueMed για την Περιφέρεια Θεσσαλίας».
11.30-11.45: Παρή Καλαμαρά (Διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων), «Ο σχεδιασμός για τους Επισκέψιμους Ενάλιους Αρχαιολογικούς χώρους».
11.45-12.00: Πολυτίμη Γραββάνη (Προϊσταμένη Μονάδας Α’ της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΕΠ Θεσσαλίας), «Η συμβολή του ΠΕΠ Θεσσαλίας στην ανάδειξη των Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων».
12.00-12.15: Άγγελος Μαγκλής (Ατλαντίς Συμβουλευτική), «Το πρόγραμμα BlueMed και η αναπτυξιακή προοπτική των Βορείων Σποράδων».
12.15-13.00: Συζήτηση