«Το φρούριο των Ελευθερών αποτελεί ένα εμβληματικό δείγμα της αρχαίας ελληνικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Εν τούτοις, οι γνώσεις μας για το μνημείο περιορίζονται από μερικά ερωτήματα που σχετίζονται με τη χρονολόγηση, τον τρόπο κατασκευής, τη λειτουργία και, τέλος, την ταυτότητά του».

Για «Το φρούριο των Ελευθερών» θα μιλήσουν την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019, και ώρα 18:30, η Καλλιόπη Παπαγγελή (Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων ΕΦΑΔΥΑΤ, ΥΠΠΟΑ) και ο Sylvian Fachard (αρχαιολόγος ASCSA).

Όπως αναφέρουν οι ομιλητές: «Η Αρχαιολογική Έρευνα του Μαζίου (Mazi Archaeological Project-MAP) ανέλαβε τη λεπτομερή, πολυσύνθετη μελέτη του φρουρίου και του περιβάλλοντος χώρου του, συνδυάζοντας την εντατική επιφανειακή έρευνα με την αρχιτεκτονική αποτύπωση και τη φωτογραμμετρία. Το νέο ακριβέστατο αρχιτεκτονικό σχέδιο που εκπονήθηκε διευκρινίζει τις οικοδομικές φάσεις και τις κατασκευαστικές τεχνικές ενώ τα ευρήματα της επιφανειακής έρευνας και η επιγραφική μελέτη πληροφορούν για την ιστορία της εγκατάστασης στο φρούριο, που συνδέεται κυρίως με τη Βοιωτία. Τέλος, με βάση την πρόσφατη αρχιτεκτονική μελέτη επιχειρείται ένας υπολογισμός του κόστους της κατασκευής του φρουρίου».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 2, Πατησίων 42) και εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς «Σεμιναρίων Εμβάθυνσης στην Ιστορία και Θεωρία της Αρχιτεκτονικής», που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.