Το μυστικό του σαρδόνιου χαμόγελου υποστηρίζουν πως βρήκαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάλιαρι σε ένα φυτό, που το βρίσκει εύκολα κάποιος στη Σαρδηνία και είναι γνωστό ως νεροσέλινο.
Πρώτος για το σαρδόνιο χαμόγελο -δηλαδή το ειρωνικό- κάνει λόγο ο Όμηρος: οι Φοίνικες που είχαν εγκατασταθεί στη Σαρδηνία έδιναν στους καταδικασμένους σε θάνατο ένα δηλητήριο, το οποίο τους έκανε να χαμογελούν πριν πεθάνουν. Η σύνδεσή του με τη Σαρδηνία είχε αμφισβητηθεί πολλές φορές, αλλά τελικά βοτανολόγοι του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι υποστηρίζουν όχι μόνο πως έχουν βρει την απάντηση, αλλά και πως το φυτό θα μπορούσε να έχει και ευεργετικές ιδιότητες.
«Η ανακάλυψή μας επιβεβαιώνει τη θεωρία πολλών πολιτιστικών ανθρωπολόγων, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με τα ταφικά έθιμα στην αρχαία Σαρδηνία», λέει ο επικεφαλής του Τμήματος Βοτανολογίας του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι Μάουρο Μπαλέρ. «Οι Φοίνικες πίστευαν πως ο θάνατος σημαίνει την έναρξη μιας νέας ζωής, την οποία και θα έπρεπε να υποδέχονται με χαμόγελο».
Η επιστημονική ομάδα παρουσιάζει τη δουλειά της στο τελευταίο τεύχος της αμερικανικής επιθεώρησης «Journal of Νatural Ρroducts» και αποδεικνύει πως οι τοξικές ουσίες του φυτού, του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι oenanthe fistulosa-προκαλούν μυϊκές συσπάσεις στο πρόσωπο, έτσι ώστε να σχηματίζονται γκριμάτσες. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη καθώς, αν προχωρήσουν οι έρευνες, είναι πιθανή η δημιουργία φαρμάκων που θα βοηθούν ασθενείς των οποίων μέρος του προσώπου έχει παραλύσει.
Πηγή: Τα Νέα, 18/5/09