Η συνάντηση της αρχαιολογίας με τον φεμινισμό, πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες, υπήρξε δημιουργική σε διάφορες χώρες και σε διάφορα θεματικά πεδία, όπου ανέδειξε τη δυναμική του φύλου τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν δηλαδή, ανέγνωσε έμφυλες ταυτότητες και ρόλους στα υλικά κατάλοιπα, επισημαίνοντας συνάμα σύγχρονες προκαταλήψεις και στερεότυπα στον τρόπο σκέψης και δράσης των αρχαιολόγων.

Η γυναικεία παρουσία ήταν αισθητή ήδη από το προεπιστημονικό στάδιο της αρχαιολογίας και ο ρόλος των γυναικών στη διαμόρφωση της αρχαιολογικής επιστήμης υπήρξε συνεχής και πολύ πιο σημαντικός από ό,τι συνήθως πιστεύεται.

Τις τελευταίες δεκαετίες το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις γυναίκες στην αρχαιολογία ανασύρει από τη λήθη πρωτοπόρες ερευνήτριες και επαναξιολογεί το έργο άλλων περισσότερο γνωστών, δομώντας έτσι μία γυναικεία γενεαλογία ως αναπόσπαστο στοιχείο αρχαιολογικής παιδείας. Μικρή συμβολή σε αυτό το εγχείρημα αποτελεί η επιστημονική ημερίδα «Οι γυναίκες στην αρχαιολογία: μεταξύ αφάνειας και ορατότητας» που διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Συνδέσμου των «Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 (12.00-17.00) στην αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και οι διοργανωτές ελπίζουν ότι θα αποτελέσει αφετηρία νέων συζητήσεων και αναζητήσεων στην ελληνική αρχαιολογική πραγματικότητα.

Το πρόγραμμα της ημερίδας

Είσοδος ελεύθερη.