Τα αρχεία αποτελούν πρωτογενή πηγή της ιστορικής έρευνας και παράλληλα ζωτικό στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Συχνά ωστόσο, η λανθασμένη αντιμετώπιση-διαχείρισή τους έχει οδηγήσει στην απώλεια μεγάλου όγκου αρχειακού υλικού ή το έχει καταδικάσει στη λήθη.

Στο πλαίσιο πολύμηνης προσπάθειας για τον εντοπισμό και την καταγραφή αρχείων του δήμου της Αθήνας εντοπίστηκε και το αρχείο του Εθνικού Κήπου, σε προχωρημένη φθορά. Παράγωγο της Επιτροπής Δημοσίων Κήπων και Δενδροστοιχιών, αποτελεί μέρος μόνο ενός συνόλου που λανθάνει. Έστω και αποσπασματικά, αποτυπώνει τομείς της δραστηριότητας που αναπτύχθηκε στον Εθνικό Κήπο τον 20ό αιώνα, καθώς και τη γενικότερη μέριμνα για το πράσινο της πρωτεύουσας.

Ευκαιρία για μια πρώτη γνωριμία με τα χαρακτηριστικά και το περιεχόμενο του αρχείου αποτελεί η διάλεξη που θα δώσει η Ζέττα Αντωνοπούλου (δρ ιστορικός τέχνης, Προϊσταμένη Ιστορικού Αρχείου Δήμου Αθηναίων) με τίτλο «Εθνικός Κήπος 1928-1986. Μαρτυρίες επί χάρτου». Η διάλεξη θα δοθεί στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Η δρ Αντωνοπούλου θα παρουσιάσει επίσης τη συλλογή σχεδίων με ακραίες χρονολογίες 1928-1986, με την πλειονότητα να αφορά τη μεταπολεμική περίοδο. Όπως αναφέρει σχετικά: «Οι μαρτυρίες που εξάγονται, σε παράθεση με τα σωζόμενα έγγραφα, αφορούν σε έργα υποδομής, κηποτεχνικές διαμορφώσεις, κτήρια, εξοπλισμό, καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό. Αναδεικνύουν επομένως τις επάλληλες μορφοποιήσεις του Εθνικού Κήπου ως ζωντανού οργανισμού και σε συνεχή αλληλεπίδραση με το ανθρώπινο περιβάλλον και το αστικό τοπίο, στο πέρασμα των χρόνων».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018, και ώρα 18.30, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 2, Πατησίων 42).