Η εξοικονόμηση πόρων και η μέγιστη αξιοποίησή τους με δικαιότερη κατανομή στην επικράτεια, ο εξορθολογισμός της λειτουργίας των φορέων και η εξωστρέφεια, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες των δράσεων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με όσα ανέφερε η αρμόδια υπουργός Λυδία Κονιόρδου, μιλώντας στη συζήτηση του προϋπολογισμού.
Η Λυδία Κονιόρδου είπε ότι στόχος είναι η διεύρυνση και ενίσχυση δράσεων σε περισσότερες περιοχές της χώρας, με δυνατότητα να προβληθεί το πολιτιστικό προϊόν, με δυνατότητες για συνέργειες σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, η αποτελεσματικότητα της πολιτικής θα εξαρτάται και από την απορροφητικότητα την οποία θα επιτυγχάνει κάθε χρηματοδοτούμενη-επιχορηγούμενη μονάδα.
Στόχος, επίσης, είναι, εκτός από την ανάδειξη της πολιτικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης, η ενίσχυση φορέων της περιφέρειας και η ενίσχυση των ΔΗΠΕΘΕ, με διαμόρφωση νέας προγραμματικής. Το πρόγραμμα «μικρή Ελλάδα» προβλέπει έναν νέο τρόπο κατανομής πόρων σε φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια, ώστε να συμπεριληφθούν και νέοι φορείς σε αυτό το πρόγραμμα.
«Την προηγούμενη χρονιά ενεργοποιήθηκε ο θεσμός των επιχορηγήσεων, που είχε σταματήσει με καταστροφικές συνέπειες για τον χώρο του θεάτρου και του χορού», είπε η κα Κονιόρδου και πρόσθεσε ότι οι επιχορηγήσεις θα συνεχιστούν. Με αυτό το σκεπτικό θεσμοθετήθηκε, εκτός από τις επιχορηγήσεις, ειδικός κωδικός για το θέατρο, με σκοπό την επέκταση της διαδικασίας αυτής και σε άλλους τομείς τεχνών.
Ως προς τις δράσεις εξωστρέφειας, στις οποίες το υπουργείο αποδίδει μεγάλη σημασία, μέσα στο 2017 έχουν υπογραφεί τρία μνημόνια με Ρωσία, Κίνα, Κύπρο, για να γίνουν ανταλλαγές, κυρίως στη μετάφραση, στη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και σε άλλες δραστηριότητες και επίσης έχει γίνει προεργασία για τις πολιτιστικές ανταλλαγές, με Ιταλία, Γαλλία, Σερβία, που ήδη δραστηριοποιούνται με συμπαραγωγές και συνεργασίες μέσα στο 2018.
Επίσης, υπάρχει ενίσχυση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού ώστε να εξυπηρετήσει το βιβλίο για τις μεταφράσεις βάσει των μνημονίων αυτών και τις εκθέσεις. «Ο στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός ευέλικτος φορές για το βιβλίο, όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν» είπε η υπουργός και πρόσθεσε ότι στόχος είναι επίσης η προώθηση της σύγχρονης δημιουργίας στο εξωτερικό, στο πλαίσιο των ανταλλαγών.
«Δίνουμε μεγάλη έμφαση στη νεανική δημιουργία, σε όλα τα στάδιά της. Προβλέπουμε εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης, όπως το δίκτυο αρχαίου δράματος», είπε η Λυδία Κονιόρδου και ενημέρωσε ότι προχωρά και το πρόγραμμα «ανοιχτές πόρτες, από την πρόβα στη σκηνή», που αφορά πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς. Στο Ακροπόλ προβλέπεται ολοκλήρωση των εργασιών και παράδοσή του, ώστε να γίνει χρήση του για ανάπτυξη κυψέλης νεανικής δημιουργικότητας σε ποικιλίας δράσεων και τεχνών.