Κλειστός παρέμεινε και χθες, εξαιτίας της απεργίας των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού, ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης. Στην είσοδο τού χώρου εκπρόσωποι των εργαζομένων μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια- τυπωμένα σε αρκετές γλώσσες-, στα οποία εξηγούσαν τις αιτίες των κινητοποιήσεών τους. Αρκετοί τουρίστες ωστόσο διαμαρτύρονταν, καθώς κάποιοι από αυτούς θα βρίσκονταν στην Αθήνα μόνο για μία ημέρα. Επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι ζητούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, αλλά και την εξαίρεσή τους από τον Νόμο Παυλόπουλου, ο οποίος προβλέπει ότι δεν μπορούν να επαναπροσληφθούν πέραν των δύο χρόνων, και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες την ερχόμενη εβδομάδα. Από την πλευρά της η εισαγγελική αρχή διεμήνυσε στους απεργούς ότι αν προβούν ξανά σε αποκλεισμό του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ.
«Να σταματήσουν να καταδικάζουν αστόχαστα το πιο λαμπρό μνημείο της χώρας» κάλεσε ο υπουργός Πολιτισμού, Αντ.Σαμαράς τους συμβασιούχους υπαλλήλους του υπουργείου του, οι οποίοι στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους αποκλείουν την πρόσβαση στον Ιερό Βράχο. Επισημαίνοντας ότι οι εικόνες του αποκλεισμού της Ακρόπολης κάνουν τον γύρο του κόσμου, ο Α.Σαμαράς ανέφερε ότι «με τέτοιες ενέργειες χάνουν το δίκιο τους» και «δεν προσφέρουν στην υπόθεσή τους», ενώ «είναι έμπειροι και χρήσιμοι». Ο ίδιος βρίσκεται σε επαφή με τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και με το ΑΣΕΠ, για να δοθεί οριστική λύση στο πραγματικό τους αίτημα.
Μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και απαντώντας στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρία Δαμανάκη και Κ. Καρτάλη από το ΠαΣοΚ και στην Άννα Φιλίνη από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στον ανεξάρτητο Π. Τατούλη, οι οποίοι έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα ζητώντας να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει εξαιτίας του γεγονότος ότι οι συμβασιούχοι δεν πληρώνονται από την αρχή του χρόνου, ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε «γνώστης του θέματος». Πρόσθεσε όμως ότι δεν μπορεί να παρανομήσει, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει την καταβολή των δεδουλευμένων, επειδή οι δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες επανήλθαν στην υπηρεσία δεν είναι τελεσίδικες.
Ο Α.Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίλυση του θέματος της πληρωμής των εργαζομένων κατά τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με πρόταση του συνδικαλιστικού εκπροσώπου τους, ενώ δήλωσε διατεθειμένος να προωθήσει την προκήρυξη διαγωνισμού για την πλήρωση μονίμων θέσεων, με πρόβλεψη για γενναία μοριοδότηση της εμπειρίας.

Πηγή: Το Βήμα, 6/3/09