«Από την οροσειρά της Πίνδου πηγάζουν ποτάμια, μικρά και μεγάλα που στο πέρασμά τους για να φτάσουν στις ακτές έχουν χαράξει και διαμορφώσει το ορεινό τοπίο. Βορειοανατολικά της πόλης των Ιωαννίνων υπάρχει μια ομάδα από 46 χωριά, γνωστά ως Ζαγόρια, Ζαγόρι, ή Ζαγοροχώρια τα οποία περικλείονται από βουνά και ποτάμια. Τα ορμητικά αυτά νερά της περιοχής κατέστησαν αναγκαία την κατασκευή γεφυρών για τη μετακίνηση των κατοίκων μεταξύ των χωριών, προς τις μεγάλες πόλεις αλλά και προς τα βοσκοτόπια και τα χωράφια τους. Η περιοχή κατοικείται εδώ και πολλούς αιώνες. Υπήρχε πάντα ένα δίκτυο μονοπατιών και γεφυρών (στο παρελθόν και ξύλινων) που εξυπηρετούσε τις ανάγκες τους, το οποίο τον 20ό αιώνα με τη διάνοιξη των αυτοκινητόδρομων σε σημεία καταστράφηκε, αλλοιώθηκε ή χάθηκε μέσα στη φύση από την αχρησία. Τα γεφύρια που έτυχε να βρίσκονται κοντά ή πάνω στον αυτοκινητόδρομο έγιναν “διάσημα” και πόλος έλξης τουριστών οι οποίοι δεν χρειάζεται να βγουν από το όχημά τους για να τα θαυμάσουν. Υπάρχουν όμως και αυτά που εξυπηρετούσαν το χαμένο, σε σημεία, σήμερα δίκτυο μονοπατιών τα οποία κοντεύουν να χαθούν στη φύση διότι δεν είναι πλέον ορατά.

»Τα δείγματα των γεφυρών που έχουν επιζήσει σήμερα, συνήθως φτάνουν μέχρι τον 18ο αιώνα. Η μελέτη των ιστορικών κειμένων, των βιβλίων ξένων περιηγητών αλλά και ιδίως των Ηπειρωτών λογίων του 19ου αι. έχει βοηθήσει πολύ στην προσπάθεια εντοπισμού του παλιού αυτού δικτύου, δίνοντας και πολύτιμες πληροφορίες για πάρα πολλά γεφύρια τα οποία δεν υπάρχουν πια».

Για τα «Ιστορικά πέτρινα γεφύρια στο Ζαγόρι του Ν. Ιωαννίνων» θα μιλήσει η αρχιτέκτων μηχανικός Μαρία Μπαλοδήμου, στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Όπως επισημαίνει η κα Μπαλοδήμου: «Κυρίαρχος σκοπός μας σήμερα είναι να μη χαθεί άλλο γεφύρι, από τα λίγα που έχουν μείνει σε σχέση με το παρελθόν, σε έναν τόπο τόσο μοναδικά ιδιαίτερο και όμορφο αλλά και τόσο κοντά στην αλλοίωση του χαρακτήρα του αυτού από απρόσεκτες επεμβάσεις».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017, και ώρα 18.30, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 2, Πατησίων 42).