Ιστορική  έκθεση με τίτλο «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» παρουσιάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος και την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων.

Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, προκειμένου να τονιστεί η συμβολή των Ελλήνων Εβραίων αγωνιστών στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο και αργότερα εναντίον των Δυνάμεων Κατοχής (1940-1944), θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Διώνη» του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και θα διαρκέσει από τις 29 Οκτωβρίου 2017 έως τις 31 Ιανουαρίου 2018.

Πρόκειται για την περιοδεύουσα εκδοχή της έκθεσης που διοργάνωσε για πρώτη φορά το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος το 2013, όπου παρουσιάστηκαν προσωπικές ιστορίες Ελλήνων Εβραίων που συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα από όλες τις ελληνικές αντιστασιακές οργανώσεις. Η έκθεση περιλαμβάνει ιστορικό, αρχειακό, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, από επιστολές, προκηρύξεις, αντιστασιακές εφημερίδες και φωτογραφίες της περιόδου, το οποίο συγκεντρώθηκε κατά την πενταετή έρευνα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας συνεργασίας με την πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάστηκε ήδη στο Εβραϊκό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, και ταξίδεψε έως την Ουάσιγκτον, την Ατλάντα και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Ο πιο πρόσφατος σταθμός ήταν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας, ενώ, μετά τα Ιωάννινα, αναμένεται να συνεχίσει το ταξίδι της.

Την έκθεση πλαισιώνει ταινία-ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Ντάβιντ Γαβριηλίδη, ενώ προγραμματίζονται ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για το μαθητικό κοινό.

Πληροφορίες

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, Πλατεία 25ης Μαρτίου 6, Ιωάννινα.

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή, 08.30- 15.30, Δευτέρα: Κλειστό.

Τηλ.: 2651001089, e-mail: efaioa@culture.gr