«Αρχαία τοπογραφικά όργανα» είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσει ο επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ, Παναγιώτης Βασιλάτος, την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 και ώρα 19:00 (ΕΜΠ, Κτήριο Αβέρωφ, αμφιθέατρο 2), στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Στη διάλεξή του ο κ. Βασιλάτος θα εξετάσει ζητήματα της τοπογραφικής επιστήμης κατά την αρχαιότητα, θα αναφερθεί στην περιγραφή και την ταξινόμηση των οργάνων του επαγγέλματος και ακολούθως θα παρουσιάσει τη λειτουργία και τη χρήση που επιτελούσε το κάθε ένα από αυτά, μέσα από τις λίγες διαθέσιμες πηγές και τα ακόμη λιγότερα αρχαιολογικά ευρήματα.

Όπως αναφέρει ο κ. Βασιλάτος: «Η τοπογραφική επιστήμη αποτελεί μια ενότητα στον αρχαίο Ελληνορωμαϊκό χώρο ήδη από τον 6ο αιώνα. Η γεωγραφική εξάπλωση της Ρώμης και τα μεγάλα τεχνικά έργα προϋπέθεταν την απαραίτητη ανάπτυξη της τοπογραφίας (και της χαρτογραφίας) παράλληλα με τα μαθηματικά, τη γεωμετρία και τη μηχανική. Η τοπογραφία κατάφερε να οργανώσει την εικόνα του γνωστού κόσμου και πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στις υποδομές, στην αποτελεσματική λειτουργία του κράτους, στην οικονομία, ακόμη και στην εξωτερική πολιτική. Η ίδια παρέμεινε στη σκιά και δεν άφησε πίσω της παρά ελάχιστα ίχνη, με μόνα τεκμήρια τα μεγάλα τεχνικά έργα της εποχής, η υλοποίηση των οποίων θα ήταν αδύνατη χωρίς τη συνδρομή της».