Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας
© OpenStreetMap contributors

Άποψη υποενότητα νεκροταφείων, Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας

Το «Δυτικό» Νεκροταφείο

Το Δυτικό Νεκροταφείο ήταν ένας εκτεταμένος χώρος με πρώιμες ταφές περίπου 800 μέτρα δυτικά-νοτιοδυτικά του Ναού του Ποσειδώνα στα Ίσθμια. Σήμερα, βρίσκεται στο δυτικό άκρο του σύγχρονου οικισμού της Κυρα Βρύσης και εκτείνεται και στις δύο πλευρές βόρεια και νότια του δρόμου προς τα Εξαμίλια.

Κατά τα έτη 1967, 1968 και 1970 το Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες (UCLA), διενέργησε δοκιμαστικές τομές στο νεκροταφείο υπό τη διεύθυνση του Paul Clement. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν πάνω από 150 ταφές της αρχαϊκής και της κλασικής περιόδου. Ανάμεσά τους 123 πώρινες, μονολιθικές σαρκοφάγοι, 10 λάκκοι και λιγοστές ταφές σε πίθους. Στα κτερίσματα των τάφων περιλαμβάνονταν αρκετά αγγεία, σκύφοι, οινοχόες, πυξίδες, κύλικες, και μεταλλικά αντικείμενα, όπως στλεγγίδες. Επίσης συλλέχθηκαν τα οστά από 65 περίπου άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Από τη μελέτη της κεραμικής προκύπτει ότι το νεκροταφείο αρχίζει να χρησιμοποιείται στις αρχές του 6ου αι. π.Χ., γύρω στο 580 π.Χ., που θεωρείται και η παραδοσιακή χρονολογία για την ίδρυση των αγώνων στα Ίσθμια. Οι ταφές συνεχίστηκαν τον 4ο αι. π.Χ. αλλά με κάποια μείωση του αριθμού των νεκρών. Καθ’ όλη την περίοδο χρήσης του το νεκροταφείο βρισκόταν σκόπιμα αρκετά μακριά από το Ιερό, και εκτεινόταν και στις δύο πλευρές του αρχαίου δρόμου προς την Κόρινθο.

Οι ταφές στο Δυτικό Νεκροταφείο έχουν πολλά κοινά με τις σύγχρονες τους που έχουν αποκαλυφθεί βόρεια της Αρχαίας Κορίνθου, σε άλλες περιοχές του Ισθμού και στο Λέχαιο. Τα άτομα που είχαν ταφεί στο Δυτικό Νεκροταφείο, είχαν κτεριστεί αρκετά πλούσια και σύμφωνα με τα έθιμα της εποχής. Δεν είναι όμως δυνατό να διαγνωσθεί εάν ανήκαν ή όχι σε ανώτερη αριστοκρατική τάξη. Αίνιγμα επίσης παραμένει εάν οι χρήστες του νεκροταφείου κατά τη διάρκεια της ακμής του Πανελλήνιου Ιερού ήταν μέλη μιας ευμεγέθους τοπικής κοινότητας ή Κορίνθιοι που μεταφέρονταν στα Ίσθμια σκόπιμα για να ταφούν κοντά στο χώρο του διεθνώς φημισμένου Ιερού του Ποσειδώνα.

Νεκροταφείο Ποσειδωνίας (Ισθμός)

Στην Ποσειδωνία κοντά στο σημείο από το οποίο περνούσε ο Αρχαίος Δίολκος έχουν ανασκαφεί ταφές σε σαρκοφάγους της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου (6ος-5ος αι. π.Χ.). οι ταφές αυτές, πολλές από τις οποίες ήταν πλούσια κτερισμένες (βρέθηκαν κορινθιακά και αττικά αγγεία, χάλκινο κάτοπτρο με λαβή σε σχήμα κόρης κ.α.), αποδίδονται σε κάποιο σημαντικό Κορινθιακό οικισμό που αναπτυσσόταν στην θέση αυτή, υπολείμματα του οποίου, όπως θεμελιώσεις κτιρίων, πηγάδια, όστρακα, δομικό υλικό, είναι ορατά επιφανειακά σε όλη την περιοχή.

Ανασκαφικά έχουν ερευνηθεί οικιστικά λείψανα του 5ου αιώνα π.Χ. σε μικρή απόσταση νότια του νεκροταφείου.