Τι είναι αυτό που κάνει ωραία μια πόλη; Γιατί μια πόλη είναι ωραία; Όταν επισκεπτόμαστε μια πόλη λέμε πως είναι «ωραία» ή «άσχημη», πού όμως βασίζουμε αυτή την εκτίμηση; Αν μας ζητηθεί να τεκμηριώσουμε αυτή την προσωπική άποψη με ορθολογικά κριτήρια, αναλισκόμαστε σε γενικότητες ή κοινοτοπίες.

Αντιλαμβανόμαστε, συχνά ενστικτωδώς, ότι η υπό συζήτηση πόλη είναι αξιόλογη ή ενδιαφέρουσα: τούτο όμως οφείλεται στην πολεοδομική δομή της, στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των εντυπωσιακών κτιρίων της ή μήπως σε κάποιες ιδιαιτερότητες που την κάνουν βιώσιμη και ελκυστική πέρα από ζητήματα σχεδιαστικής ποιότητας του χώρου;

Μια πόλη συναρπάζει, όταν αρθρώνει μια αφήγηση. Όσο πιο γοητευτική είναι η αφήγηση, τόσο πιο ελκυστική είναι η πόλη. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την πόλη με τα κριτήρια ενός έργου τέχνης, συνειδητού δηλαδή αποτελέσματος μιας αισθητικής πρόθεσης. Σε αυτό το πλαίσιο θέλουμε να προσδιορίσουμε εκείνα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν αυτή την αναζήτηση, αυτή την πρόθεση. Για να συμβεί αυτό, μπορούμε να αντιληφθούμε την πόλη ως ένα κείμενο που «διαβάζεται» και που αξιολογείται για το περιεχόμενο και τη δομή του.

Η «ανάγνωση της πόλης» κάθε φορά μας οδηγεί στην εκμάθηση της συγκεκριμένης «γλώσσας» που πρέπει να μάθουμε για να κατανοήσουμε την πόλη. Γιατί κάθε πόλη διαμορφώνει το δικό της λεξιλόγιο, τους δικούς της κώδικες επικοινωνίας. Η αποκωδικοποίηση αυτού του λεξιλογίου είναι βασική διαδικασία για την αφομοίωση της βαθύτερης ταυτότητας της πόλης.

«Η Ωραία Πόλη: παρατηρήσεις για το συντακτικό της εικόνας και τις μεταμορφώσεις της δομής της σύγχρονης μητρόπολης» είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσει ο Ανδρέας Γιακουμακάτος, καθηγητής Αρχιτεκτονικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017 και ώρα 19:00 (ΕΜΠ, Κτήριο Αβέρωφ, αμφιθέατρο 2).

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.