Μια βόλτα στην ιστορία της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής διοργανώνει η ομάδα του Open House Athens για το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Απριλίου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

«Είναι κάτι που κάνουμε κάθε χρόνο. Φέτος, έχουμε περίπου 90 κτίρια διαφόρων χρήσεων, από ξενοδοχεία, γραφεία, μουσεία, κατοικίες, διαμερίσματα, μονοκατοικίες και προσπαθούμε να καλύψουμε όλες τις τάσεις της αρχιτεκτονικής» δηλώνει στο Αθηναϊκό–Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπεύθυνη επικοινωνίας της ομάδας, Ρενάτα Δούμα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, πρόκειται για έναν περίπατο-αναδρομή στην ιστορία της αρχιτεκτονικής της Αθήνας, από νεοκλασικά μέχρι σύγχρονα κτίρια, έτσι ώστε ο κόσμος να μπορέσει να γνωρίσει την αρχιτεκτονική και τη χρήση που έχουν τα κτίρια. «Είναι διαφορετικό να δει κάποιος πώς σχεδιάζεται ένα γραφείο και πώς σχεδιάζεται μια κατοικία. Ανοίγουν χώροι που ο κόσμος δεν θα είχε διαφορετικά την ευκαιρία να δει, με αυτόν τον τρόπο εκτιμά την πόλη στην οποία ζει. Αρκετός κόσμος επισκέπτεται την Αθήνα μόνο για να συμμετέχει στο διήμερο του Open House Athens. Μάλιστα πέρυσι είχαμε 30.000 επισκέψεις».

Τα περισσότερα κτίρια που μπορούν να επισκεφθούν οι ενδιαφερόμενοι βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, ωστόσο οι διοργανωτές αυτή τη φορά έχουν συμπεριλάβει και άλλες περιοχές όπως ο Πειραιάς, η Κηφισιά, το Γκάζι, η περιοχή του Ζωγράφου. «Φροντίσαμε να είναι ομάδες κτιρίων έτσι ώστε αν κάποιος επιλέξει να τα επισκεφτεί να έχει να δει όσο το δυνατόν περισσότερα κτίρια», συμπληρώνει η κα Δούμα.

Κάθε κτίριο έχει το δικό του ωράριο, υπάρχουν κτίρια που ανοίγουν και τις δυο μέρες, ενώ κάποια άλλα ανοίγουν μια από τις δυο μέρες ανάλογα με τις ανάγκες και την επιθυμία των ιδιοκτητών χρηστών.

«Οι 450 εθελοντές υποδέχονται, ξεναγούν και συνοδεύουν τα γκρουπ. Κάθε χρόνο πάντως οι ιδιοκτήτες των κτιρίων ανταποκρίνονται αμέσως και είναι θετικοί να ανοίξουν τα γραφεία ή τα σπίτια τους, αλλά κι εμείς από την πλευρά μας είμαστε άρτια οργανωμένοι, λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα ή και φθορές στο χώρο».

Όσο για τα κριτήρια που θέτουν οι υπεύθυνοι του Open House Athens, όπως εξηγεί η Ρενάτα Δούμα, είναι «να υπάρχει κάποιο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ανάλογα με την ιστορία του κτιρίου, την τάση και την εποχή που ανήκει αυτό».

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στο μεταξύ, το 4ο Open House Athens έχει διοργανώσει και παράλληλες δράσεις όπως, το made in Athens από τις 31 Μαρτίου μέχρι την 1η Απριλίου, που αφορά ξεναγήσεις σε χώρους παραγωγής και δημιουργίας της Αθήνας, όπου οι ίδιοι οι παραγωγοί θα παρουσιάζουν τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζουν διάφορα αντικείμενα. «Έχουμε επίσης οργανώσει το open school μόνο για την Παρασκευή 31 Μαρτίου, το οποίο απευθύνεται σε μαθητικά κι άλλα οργανωμένα γκρουπ που μπορούν να επισκεφθούν ορισμένα από τα κτίρια του προγράμματος μια μέρα πριν ανοίξουν επίσημα τις πόρτες τους στο ευρύ κοινό. Παράλληλα, υπάρχουν διάφοροι διαγωνισμοί, η ψηφοφορία του κοινού για το καλύτερο κτίριο και βέβαια το πάρτι λήξης που θα γίνει την Κυριακή 2 Απριλίου».