Tη λήξη της ερευνητικής περιόδου 2016 του προγράμματος «Kourion Urban Space Project» (KUSP) που διεξάγεται στον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου (Επαρχία Λεμεσού) ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου. Συνεχίστηκε και φέτος η αποκάλυψη στοιχείων που σχετίζονται με τον μεγάλο σεισμό που έπληξε το Κούριο τον 4ο αι. μ.Χ. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το μεγάλων διαστάσεων κτίριο που ανασκάπτει η ομάδα είναι οικία πλουσίων ή δημόσιο κτίριο, παρόλο που το μέγεθος και το ιστορικό ανέγερσής του παραμένουν ακόμη άγνωστα. Πιθανόν το κτίριο να ήταν διώροφο ενώ η μορφή της κάτοψής του παραμένει υπό διερεύνηση. Τα δάπεδα καλύπτονται από τεράστιους ογκόλιθους που κατέπεσαν ως αποτέλεσμα του σεισμού. Η ισχύς της σεισμικής δόνησης είναι φανερή από τη ζημιά που είναι ορατή στους τοίχους και από το ότι μετακινήθηκαν οι τεράστιοι λαξευμένοι λίθοι.

Στο κτίριο διατηρούνται μεγάλες ποσότητες αρχαιολογικού υλικού. Η ομάδα εντόπισε επιπρόσθετα θραύσματα από εισηγμένη, μεγάλων διαστάσεων φιάλη (πιάτο) (διαμέτρου μεγαλύτερης από 60 εκ). η οποία είχε αποκαλυφθεί αρχικά το 2014. Η φιάλη είχε κατασκευαστεί από ράβδους γυαλιού, λιωμένες πάνω σε σκούρα πράσινη βάση. Τέτοιου είδους φιάλες κατασκευάζονταν στην Αίγυπτο και αποτελούν συνήθη ευρήματα σε νεκροταφεία Κοπτών. Η φιάλη του Κουρίου αποτελεί πιθανόν το αρχαιότερο μέχρι στιγμής παράδειγμα στον κόσμο. Η σύνδεση του Κουρίου με την Αίγυπτο φαίνεται επίσης από έναν αιγυπτιακού τύπου αμφορέα, ο οποίος βρέθηκε κοντά στο δάπεδο δωματίου που έχει ερμηνευθεί ως κουζίνα. Ο πλούτος που τεκμηριώνεται στην αρχαία αυτή οικία είναι ιδιαίτερα εμφανής σε ένα μεγάλων διαστάσεων δωμάτιο με ψηφιδωτό δάπεδο, μαρμαροθετήματα και επιχρίσματα στους τοίχους, τα οποία σώζουν χρώμα. Η ανάλυση της κεραμικής που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του KUSP στην οποία ανήκει και ο δρ Scott Moore (Indiana University of Pennsylvania), χρονολογεί το σεισμό στα μέσα του 4ου αι. μ.Χ. Τη χρονολόγηση αυτή επιβεβαιώνει και η ανάλυση των νομισμάτων που βρέθηκαν στο κτίριο. Την ανάλυση ανέλαβε ο νομισματολόγος δρ Paul Keen (University of Massachusetts – Lowell).

Η ομάδα του KUSP ολοκλήρωσε φέτος τη δεύτερη ανασκαφική περίοδο στο πιο πάνω κτίριο. Οι έρευνες αποτελούν μέρος των γενικότερων ερευνών στον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου και διεξάγονται υπό τη διεύθυνση του δρος Thomas W. Davis από το Tandy Institute of Archaeology, Southwestern Baptist Theological Seminary, Fort Worth Texas, ΗΠΑ. Ο δρ Davis διετέλεσε και Διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κυπριακών Αρχαιολογικών Ερευνών (CAARI) από το 2003 μέχρι το 2011.

Οι συνεργάτες του KUSP περιλαμβάνουν το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστραλίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Western Sovereign Base Area Archaeology Society. Συμμετείχαν επίσης φοιτητές και εθελοντές από διάφορους οργανισμούς και από το University of Cincinnati (ΗΠΑ), το Arizona State University (ASU), το Boston University και το University of Chester (UK). Συμμετείχαν επίσης και πέραν των 20 ντόπιων εθελοντών, τόσο στην ανασκαφή όσο και στην επεξεργασία του υλικού.