«Λίθινες τοξωτές γέφυρες» είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσει ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μανόλης Κορρές, την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016, και ώρα 19.00, στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» («Διαλέξεις της Πέμπτης») που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Στη διάλεξή του ο Μανόλης Κορρές θα εξετάσει τη συμβολή της Αναγέννησης και τη θεωρητική προσέγγιση της γεφυροποιίας, με επιλεκτική ανάγνωση οικείων σελίδων του έργου του Leon Battista Alberti, του Philibert de l’Orme και του Palladio. Θα εξετάσει επίσης τη μεγάλη ακμή της γεφυροποιίας στη Γαλλία του 18ου αιώνα, όπως αυτή αποτυπώνεται στο έργο των Jean-Rodolphe Perronet (1708-1794), Louis-Alexandre de Cessart (1719-1806) και Jean-Baptiste de Voglie (1723-1777), αλλά και στην Encyclopédie των Diderot (1713-1784) και d’Alembert (1717-1783). Τέλος θα παρουσιαστεί η κληρονομιά του Διαφωτισμού στον αρχόμενο 19ο αιώνα με παραδείγματα από γνωστά εγχειρίδια (Jean Rondelet) και κάποια μείζονα έργα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κορρές, από την έρευνα διαπιστώνεται ότι «οι λόγιοι αρχιτέκτονες της Αναγέννησης και οι μηχανικοί του Αιώνα των Φώτων, αν και επεδίωξαν μια κατά το δυνατόν επιστημονική κατάκτηση της γεφυρωτικής, εντέλει απλώς πλησίασαν τα εξοχότερα δείγματα της ρωμαϊκής και μεσαιωνικής τεχνολογίας, χωρίς να τα υπερβούν. Η αντοχή της Αλκαντάρα και το άνοιγμα της γέφυρας στο Trezzo είναι μεγέθη απλησίαστα. Ωστόσο οι γέφυρες της Αναγέννησης παρουσιάζουν μια άνευ προηγουμένου τυπολογική και μορφολογική πρωτοτυπία, ενώ εκείνες του Διαφωτισμού αποτελούν έξοχα παραδείγματα καινοτομίας και εντυπωσιακές περιπτώσεις ιστορικής τεκμηρίωσης της επιστήμης και τεχνικής μιας μεγάλης εποχής».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο μεγάλο αμφιθέατρο ΜΑΧ, στο Πολυτεχνείο. (Το αμφιθέατρο ΜΑΧ βρίσκεται στον δεύτερο όροφο του κτιρίου προς την οδό Τοσίτσα. Η είσοδος του βρίσκεται πίσω από το κτίριο Αβέρωφ.)

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο μέρος της συγκεκριμένης διάλεξης. Το πρώτο μέρος είχε πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου 2015.