Τις επεμβάσεις που έγιναν στο δομημένο περιβάλλον της ιστορικής πόλης της Ρόδου κατά την ιταλική κατοχή, θα αναλύσει σε ομιλία του ο δρ Κωνσταντίνος Καρανάσος (Αρχιτέκτων ΕΜΠ), στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής», που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.
Πριν από έναν σχεδόν αιώνα και για περισσότερο από τριάντα έτη, η Ρόδος –με τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου– βρέθηκαν υπό ιταλική κατοχή, με την ονομασία «Κτήση των νησιών του Αιγαίου».
Κατά την περίοδο αυτή, κυρίως όμως μετά το 1923 οπότε και οριστικοποιήθηκε η ιταλική κατοχή έπειτα από μια δεκαετία με προσωρινό χαρακτήρα, η ιστορική πόλη της Ρόδου βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σχεδίου το οποίο στόχο είχε να βγάλει τον τόπο από το περιθώριο στο οποίο βρισκόταν και να τον μετατρέψει από ξεχασμένη οθωμανική κωμόπολη σε σημαντικό τουριστικό θέρετρο και πολιτιστικό κέντρο της Μεσογείου.
Ένας από τους βασικούς άξονες αυτού του σχεδίου ήταν η προστασία της ιστορικής πόλης στο σύνολό της και η ανάδειξη του «δυτικού-λατινικού» της χαρακτήρα, ο οποίος είχε σφραγιστεί στη Ρόδο κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής των Ιωαννιτών Ιπποτών (1309-1522).
Οι Ιταλοί για καθαρά πολιτικούς λόγους, θεωρώντας τους εαυτούς τους νόμιμους συνεχιστές και κατά συνέπεια διαχειριστές της κληρονομιάς της ιπποτοκρατίας, έφεραν εις πέρας αρκετές επεμβάσεις σε μνημεία εκείνης της περιόδου, ενώ παράλληλα αναμόρφωσαν τμήματα του περιβάλλοντος της ιστορικής πόλης.
Στη διάρκεια της ομιλίας θα εξεταστούν ενδεικτικά παραδείγματα επεμβάσεων με τα οποία επισημαίνονται η πρόθεση της τότε Διοίκησης να αφήσει το στίγμα των πρωτοβουλιών της στο δομημένο περιβάλλον της πόλης, όπως επίσης και η ιδιαιτερότητα της περίπτωσης της Ρόδου ως προς τον αποικιακό χαρακτήρα της πολεοδομικής πολιτικής των Ιταλών.
Η διάλεξη έχει τίτλο «Ιστορική πόλη της Ρόδου: επεμβάσεις σε μνημεία και μετασχηματισμοί του μνημειακού χώρου κατά την ιταλική κατοχή» και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016, και ώρα 18.30, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 8, Πατησίων 42).