«Η παρουσία των Μυκηναίων και οι τάφοι των πολεμιστών στην περιοχή της Ιωλκού» είναι το θέμα ομιλίας της δρος Ανθής Μπάτζιου, Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου.
Η 3η συνάντηση του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου για τη φετινή περίοδο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016, και ώρα 19:00, στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).
«Το βορειότερο μυκηναϊκό κέντρο στην περιφέρεια του μυκηναϊκού κόσμου, η Ιωλκός, άρχισε να αποκαλύπτεται από τα ευρήματα των ανασκαφών από το 1956 ως σήμερα στις θέσεις Κάστρο (Παλιά), στο Διμήνι και στα Πευκάκια. Στο Κάστρο έχει ανασκαφεί τμήμα του μυκηναϊκού οικισμού και μεγάλο τμήμα από το νεκροταφείο, στο Διμήνι ένας εκτεταμένος, καλά οργανωμένος μυκηναϊκός οικισμός με διοικητικό κέντρο και στα Πευκάκια ανασκάπτεται ένας παραθαλάσσιος οικισμός στον οποίο διαπιστώνονται εμπορικές, βιοτεχνικές αλλά και λατρευτικές δραστηριότητες. Οι τρεις αυτοί γειτονικοί μυκηναϊκοί οικισμοί είναι πλέον παραδεκτό ότι αποτελούν το βορειότερο μυκηναϊκό κέντρο, την Ιωλκό» αναφέρει σχετικά η Ανθή Μπάτζιου.
«Το νεκροταφείο του μυκηναϊκού οικισμού Κάστρο του Βόλου αποτελεί ένα μοναδικό ανασκαμμένο μέχρι στιγμής σύνολο, όχι μόνο για την περιοχή του Βόλου αλλά και για όλη τη Θεσσαλία, όσον αφορά τον αριθμό των τάφων αλλά και την πρωιμότητα της χρονολόγησής του» επισημαίνει η ομιλήτρια και συνεχίζει: «Η γεωγραφική θέση του οικισμού, σε κομβικό σημείο για την επικοινωνία και το εμπόριο μέσω θαλάσσιων και οδικών δικτύων, αφενός με τη θεσσαλική ενδοχώρα και αφετέρου με τα παράλια της κεντρικής και νότιας Ελλάδας και το Αιγαίο, υπήρξε ισχυρό κίνητρο για την πρώιμη παρουσία των Μυκηναίων, όπως αποδεικνύεται από τους τάφους των πολεμιστών».
Στην ομιλία θα επιχειρηθεί η παρουσίαση και η χρονολόγηση του υλικού και θα παρουσιαστούν τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά του.