Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) διενεργεί ανοικτό διαγωνισμό για την υλοποίηση νέων εφαρμογών προστιθέμενης αξίας, με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και ανάδειξη των ανοικτών δεδομένων των διαφόρων ηλεκτρονικών Αποθετηρίων επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου, τα οποία αναπτύσσει.
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού θα αξιολογηθούν και θα βραβευθούν οι καλύτερες και οι πιο πρωτότυπες ψηφιακές εφαρμογές που αξιοποιούν δημιουργικά τα ανοικτά δημόσια δεδομένα των αποθετηρίων του EKT, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών που θα διευκολύνουν τον τελικό χρήστη και θα επιτρέπουν την αξιόπιστη ενημέρωσή του. Στις πέντε προτάσεις που θα διακριθούν για την εφαρμογή τους, θα απονεμηθούν χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 25.000 ευρώ.
Στα αποθετήρια του ΕΚΤ εντάσσονται, μεταξύ άλλων, το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών, το αποθετήριο της Ζωφόρου του Παρθενώνα, το Αποθετήριο του Αρχείου του Ιδρύματος Κ. Σημίτη, η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-publishing που φιλοξενεί πάνω από 16 επιστημονικά περιοδικά ανοικτής πρόσβασης, η πύλη πρόσβασης Αργώ και η μηχανή αναζήτησης openarchives.gr.
Ο τεράστιος αυτός όγκος περιεχομένου αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την έρευνα, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και την ενημέρωση. Στόχος του διαγωνισμού είναι να αναδειχθούν καινοτόμοι τρόποι αναζήτησης, πλοήγησης και περαιτέρω χρήσης των δεδομένων από επιμέρους κοινότητες χρηστών, όπως την ερευνητική και την εκπαιδευτική κοινότητα.
Ο Διαγωνισμός #HackEKT είναι ανοικτός στη συμμετοχή, αλλά καλούνται ιδιαίτερα να συμμετάσχουν διεπιστημονικές ομάδες που θα αποτελούνται από προγραμματιστές, βιβλιοθηκονόμους, αρχειονόμους και επιμελητές ψηφιακών μουσειακών συλλογών, που έχουν καλή αντίληψη της λειτουργίας των ψηφιακών αποθετηρίων και βιβλιοθηκών και γνωρίζουν τις ανάγκες των επιμέρους κοινών που τις χρησιμοποιούν.
Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τις εξής πέντε θεματικές κατηγορίες:
– EKT Le@rn: Δημιουργία εκπαιδευτικών διαδικτυακών εφαρμογών ή εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας που αξιοποιούν πρωτογενές επιστημονικό ή πολιτιστικό περιεχόμενο και μεταδεδομένα τα οποία διατίθενται από τα αποθετήρια του ΕΚΤ, προσφέροντας νέους εύχρηστους τρόπους αναζήτησης και πλοήγησης στο περιεχόμενο.
– ΕΚΤ Cre@tive: Δημιουργία εφαρμογών που αξιοποιούν τα επιστημονικά και πολιτιστικά δεδομένα σε εφαρμογές που άπτονται της δημιουργικής βιομηχανίας ή του τουρισμού.
– visualizeARGO: Οπτικοποίηση βιβλιογραφικών δεδομένων (data visualization) από τους βιβλιογραφικούς καταλόγους και τα αποθετήρια της βιβλιοθήκης του EKT που είναι διαθέσιμα μέσω της πύλης argo.ekt.gr.
– RepKPIs: Επεκτάσεις λογισμικού ψηφιακών αποθετηρίων (DSpace 4.x) για την αναπαραγωγή πολυμεσικών στοιχείων, τον εμπλουτισμό των αρχείων ή την παραγωγή στατιστικών στοιχείων σχετικών με το υλικό των αποθετηρίων και την αλληλεπίδραση των χρηστών.
– RepSearch: Επεκτάσεις λογισμικού ψηφιακών αποθετηρίων με νέους φιλικούς προς τον χρήστη τρόπους πλοήγησης στο περιεχόμενο και τα δεδομένα του ΕΚΤ.
Ο διαγωνισμός εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ψηφιακή Σύγκλιση” (ΕΣΠΑ), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υποβολή προτάσεων ξεκίνησε στις 17 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 18 Σεπτεμβρίου. Αναλυτικά οι όροι και οι πληροφορίες του διαγωνισμού δίνονται στη διεύθυνση: http://saas.ekt.gr/content/contests