Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Ενδυμασία Αθηναίας, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Ενδυμασία Αθηναίας αρχόντισσας της οικογένειας Μπενιζέλου, 18ος αι. και φιόρια.

Η λαογραφική συλλογή περιλαμβάνει περί τις 6.000 αντιπροσωπευτικά δείγματα της νεοελληνικής λαϊκής τέχνης, απο το β’ μισό του 18ου έως και το τέλος του 20ού αιώνα.

Το πρώτο αντικείμενο, φορεσιά Ψαριανής από την εποχή της Επανάστασης του 1821, δωρήθηκε απο το ζωγράφο Νικηφόρο Λύτρα το 1822.

Μοναδικά προσκτήματα είναι οι παλαιότατες γυναικείες φορεσιές της Αμοργού, της Ίου και της Λήμνου. Υπάρχουν επίσης ενδυμασίες ιστορικών προσώπων, όπως του Σπετσιώτη αγωνιστής Δημητρίου Γουδή, του Υδραίου πρωθυπουργού Δημητρίου Βούλγαρη, της Κυρά- Φροσύνης κ.α.

Φυλάσσονται επίσης αστικές ενδυμασίες, καθώς και παιδικά και βαπτιστικά ενδύματα του 2οού αιώνα.

Σπουδαίο κομμάτι της ενότητας είναι τα κεντημάτα, τα υφαντά, τα σταμπωτά που στόλιζαν τα σπίτια τους, καθώς επίσης και τα χρηστικά αντικείμενα όπως για παράδειγμα ρόκες, καλτσοβελόνες κ.α. μια και αποτυπώνουν τις κοινωνικές, οικονομικές αλλά και κλιματολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής αλλά την αισθητική και τα βιώματα των κατοίκων.

Η συλλογή περιλαμβάνει ακόμη, κοσμήματα όπως η πόρπη της Σουλιώτισσας Μόσχως Τζαβέλα και το δακτυλίδι αρραβώνων της μητέρας του Θ. Κολοκοτρώνη της Ζαμπίας, τάματα, στέφανα γάμου κ.λ.π.