«Πασχαλινά έθιμα στο σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη» είναι το θέμα της έκθεσης που διοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και το Λύκειο των Ελληνίδων.

Η περίοδος του Πάσχα αρχίζει με τη Σαρακοστή, μακρά περίοδο σωματικής και ψυχικής-πνευματικής προετοιμασίας, για το καινούργιο που συμβαίνει κάθε χρόνο. Έθιμα προχριστιανικά με χαρακτήρα λατρευτικό, εξαγνιστικό και αποτρεπτικό του κακού, που απειλεί τη βλάστηση και την παραγωγή, έχουν ενταχθεί στη χριστιανική λατρεία. Λαϊκά δρώμενα αναπαράστασης θανάτου-ανάστασης στον ελληνικό χώρο (λαζαρίνες, κήποι του Άδωνη, τελετουργικοί χοροί του Πάσχα και του αγίου Γεωργίου, κούνιες, συμβολική χρήση των αβγών), αποτελούν εκδηλώσεις της προαιώνιας προσπάθειας του ανθρώπου να συμβάλει θετικά στη διαδικασία ανανέωσης της φύσης και στην εξασφάλιση της καλής σοδειάς.

Στον χώρο της έκθεσης οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό με θέμα την εθιμολογία της περιόδου του Πάσχα, φορεσιές των Λαζαρίνων της Κοζάνης από τη συλλογή του Λυκείου των Ελληνίδων, αβγά διακοσμημένα με διάφορες τεχνικές και χρώματα, πλαισιωμένα από σχετικά ελληνικά έθιμα του Λαζάρου και του Πάσχα.

Η έκθεση παρουσιάζεται στο Κέντρο Ελληνικής Τέχνης και Παράδοσης (Σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη), στην οδό Αγγ. Χατζημιχάλη 6 στην Πλάκα (τηλ. 210 3243987) και θα διαρκέσει  έως τις 19 Απριλίου 2015.

Οργάνωση-συντονισμός: Ευάγγελος Καραμανές (Διευθύνων Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών). Επιμέλεια έκθεσης: Λουίζα Καραπιδάκη (Μουσειολόγος, μόνιμη συνεργάτης του Κέντρου Λαογραφίας). Κείμενα: Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη (τ. Διευθύντρια, επιστημονική συνεργάτις του Κέντρου Λαογραφίας).

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.