«Η κάλυψη με γκράφιτι της εξωτερικής πλευράς προς την οδό Στουρνάρη κτηρίου του συγκροτήματος Πατησίων του ΕΜΠ, που είναι σημαντικό αρχιτεκτονικό μνημείο, αποτελεί πράξη που σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή. Καταδεικνύει το λιγότερο έλλειψη κοινωνικής και πολιτιστικής αγωγής αλλά και την έντονη κρίση που διέρχεται σήμερα η ελληνική κοινωνία». Αυτά αναφέρονται σε ανακοίνωση της Πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σχετικά με τον βανδαλισμό που υπέστη πρόσφατα το κτήριο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η δυνατότητα φύλαξης για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων έχει περιοριστεί μετά την κατάργηση των θέσεων των φυλάκων και τη μείωση του συνολικού προϋπολογισμού του Ιδρύματος κατά 70%.

«Η Πρυτανεία θα προσπαθήσει να επαναφέρει την όψη του κτηρίου το συντομότερο δυνατόν στο πλαίσιο βέβαια των ιδιαίτερα περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων του Ιδρύματος και των άλλων οικονομικών προτεραιοτήτων, όπως προκύπτουν από την ιεράρχηση των συνολικών άμεσων αναγκών του» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Το γκράφιτι κατέλαβε επιθετικά το ΕΜΠ»

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με το γκράφιτι στο κτίριο του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το γκράφιτι στο Πολυτεχνείο απεικόνισε την κρίση στη χώρα, στην πόλη, στην οδό Στουρνάρη. Η σκοτεινιά του αναδύεται από το ζοφερό μικροκλίμα της περιοχής. Ταυτοχρόνως, το γκράφιτι κατέλαβε επιθετικά το ΕΜΠ και βανδάλισε το αρχιτεκτονικό μνημείο. Αλλοίωσε όχι μόνο τη μορφολογία του, αλλά και την ιστορική του φυσιογνωμία. Επιπλέον έφθειρε τα μάρμαρα, ελπίζουμε όχι ανεπανόρθωτα. Το Υπουργείο Πολιτισμού, στενά συνδεδεμένο με την ευρύτερη περιοχή, μέσω του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του κεντρικού του κτιρίου, ανησυχεί για την κλιμακούμενη αποσάθρωση του αστικού ιστού και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για αναβάθμιση μαζί με όλους τους θεσμικούς φορείς και τις κοινωνικές συλλογικότητες. Και ασφαλώς θα διαθέσει στο ΕΜΠ την τεχνογνωσία των συντηρητών του για την αποκατάσταση των μαρμάρινων στοιχείων».