Οι τοίχοι αντιστήριξης εμφανίζονται σε ένα ευρύτατο πλαίσιο κατασκευών της Μυκηναϊκής περιόδου, σχεδόν παντού, στους θεμελιότοιχους των κτηρίων, στα έργα οδοποιίας, σε εγγειοβελτιωτικά έργα, στην οχυρωματική αρχιτεκτονική. Αποτελούν τμήματα των κατασκευών ορατά ή μη ορατά – αλλού έχουν δευτερεύοντα ρόλο στην εικόνα τους, αλλού δεσπόζουν αποτελώντας αναπόσπαστα στοιχεία της μορφής τους.

«Μυκηναϊκοί τοίχοι αντιστήριξης.
 Οδικά έργα, φράγματα, θεμέλια κτηρίων, οχυρώσεις» είναι ο τίτλος ομιλίας του Θεμιστοκλή Μπιλή (Αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ – ΔΠΜΣ «Προστασία Μνημείων») που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014, και ώρα 18.30, στο κτίριο της Αρχιτεκτονικής Σχολής, στην οδό Μπουμπουλίνας (αμφιθέατρο 318, 3ος όροφος).

Όπως αναφέρει ο κ. Μπιλής, η προσέγγιση του θέματος θα γίνει κυρίως με σχέδια αναπαραστάσεων καθώς και με σχέδια ανασύστασης της οργάνωσης των εργοταξίων. «Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η κατανόηση των βασικών αρχών που διέπουν αυτά τα σπουδαία τεχνικά έργα της ελληνικής προϊστορίας. Θα σχολιαστεί ο ρόλος του φυσικού περιβάλλοντος και τα προβλήματα που προκύπτουν στον ορισμό του λεγόμενου κυκλώπειου συστήματος. Θα παρουσιαστούν σύντομα ή εκτενέστερα τα οδικά έργα των Μυκηνών, το φράγμα της Τίρυνθος, τα έργα στην Κωπαΐδα, οι τύποι θεμελιότοιχων και τέλος τα τείχη της Μιδέας. Ειδικά, για την οχύρωση της Μιδέας παρουσιάζονται πρωτότυπα συμπεράσματα που προκύπτουν από την αρχιτεκτονική τεκμηρίωση του πρόσφατου έργου αποκάλυψης της άνω επιφάνειας του τείχους» καταλήγει ο κ. Μπιλής.

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.