Erato Paris, Marseille et Hellénisme (XIXe et début du XXe siècle). Les Phanariotes et les Néo-Phanariotes dans le Monde, έκδ. Ακαδημία Αθηνών, Αθήνα 2013, 402 σελ. Γλώσσα: γαλλικά.
ISBN: 978-960-404-270-8
Ξεκινώντας από ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, τη Μασσαλία, το σύγγραμμα ασχολείται με την τοπική ελληνική κοινότητα και τα δίκτυά της παγκόσμιας εμβέλειας, από τον 19ο αιώνα μέχρι το Μεγάλο Πόλεμο του 1914. Πραγματεύεται το θέμα από την πολιτική, οικονομική, ιδεολογική (του φιλελληνισμού), θρησκευτική, οικονομική, καλλιτεχνική, κοινωνική και λογοτεχνική οπτική γωνία.
Η προσέγγιση της μελέτης είναι συγκριτική και διεπιστημονική: εμπνέεται ιδιαίτερα από τη μπρωντελιανή διαχρονικότητα.
Η ιδέα: παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μια «Ιστορία του Κόσμου», η συγγραφέας στοχεύει να ξεπεράσει τα όρια του χρόνου ή του χώρου και να εισάγει τη Μασσαλία και τον Ελληνισμό σε ένα ευρύτερο σύνολο. Η σφαιρική άποψη της Μεγάλης Ιστορίας εισάγει ουσιαστικά τον αναγνώστη σε απεριόριστους ορίζοντες, όπως στην αρχέγονη έννοια του ελληνισμού. Ο ελληνισμός, με τη μακραίωνη ιστορία του των τριών χιλιάδων ετών, και η γεωγραφική πολυ-ηπειρωτική του βάση (Ευρώπη, Αφρική και Ασία) γίνεται, μέσω της διασποράς του, παγκόσμιος. Ο ελληνισμός είναι το σύνολο των πληθυσμών που διεκδικούν την ελληνική ταυτότητα η οποία βασίζεται σε δύο πυλώνες: τη γλώσσα και τη θρησκεία. Παίρνοντας ως αντικείμενο τον ελληνισμό της Μασσαλίας, η Ερατώ Πάρη τον παρουσιάζει ως αναπόσπαστο τμήμα της γαλλικής ιστορίας και κουλτούρας της, όπως και του ελληνικού πολιτισμού, της Μεσογείου και του κόσμου.