«Πρωτοπόρα βιομηχανική αρχιτεκτονική και καινοτόμος δομικός φορέας: Μια ιστορική αναδρομή» είναι ο τίτλος ομιλίας που θα δώσει η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ Κωνσταντίνα Δεμίρη, την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014, στις 18.30, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 8, Πατησίων 42).

Όπως αναφέρει η κα Δεμίρη στην ανακοίνωση της ομιλίας της: «Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, τα εργοστάσια ήταν ο τόπος πρωτοποριακών αναζητήσεων των αρχιτεκτόνων και των πολιτικών μηχανικών καθώς τους παρείχαν τη δυνατότητα για πειραματισμούς χωρικών οργανώσεων, αρχιτεκτονικών μορφών, νέων υλικών και τεχνολογικών αναζητήσεων. Αποτέλεσαν ιστορικά μια κατηγορία κτηρίων όπου η πρωτοπόρα αρχιτεκτονική συνδυάστηκε με τον καινοτόμο δομικό φορέα για την ικανοποίηση των χωρικών και λειτουργικών απαιτήσεων της παραγωγής αλλά και για τη συμβολή τους στη προώθηση μιας εικόνας των επιχειρήσεων (corporate image), με παραλήπτες τους εργαζόμενους της επιχείρησης, τους εξωτερικούς συνεργάτες της αλλά και την κοινωνία γενικότερα.

»Επιλεγμένα παραδείγματα από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης μέχρι σήμερα φανερώνουν τη μετάθεση από την εποχή των αναφορών σε αρχιτεκτονικές μορφές του παρελθόντος, σε μια σύγχρονη μνημειακότητα, την εποχή του μοντέρνου κινήματος στην αρχιτεκτονική και του φορντικού μοντέλου οργάνωσης της εργασίας. Αργότερα, την εποχή του μεταφορντισμού και της μεταμοντέρνας συνθήκης η ευελιξία, η διαφάνεια και η εικόνα της καινοτομίας κυριαρχούν.

»Σήμερα παρατηρείται μια τάση τοπιακής ένταξης των κτηρίων και σε πολλές περιπτώσεις μετατροπής τους σε χώρους θεαμάτων με απώτερο στόχο την προσέγγιση και τον επηρεασμό των καταναλωτών. Η εισήγηση εστιάζει, μέσα από πέντε χρονικές περιόδους, στη συμβολή των δύο μερών (αρχιτέκτονα και πολιτικού μηχανικού) στον επικοινωνιακό ρόλο της αρχιτεκτονικής στο πλαίσιο ευρύτερων κοινωνικο-οικονομικών μεταλλαγών».

Η ομιλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο σειράς Σεμιναρίων Εμβάθυνσης στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.