Τετράδια Μουσειολογίας 9 (2014), εκδ. Καλειδοσκόπιο, 78 σελ. ISBN: 1790-0980
Το ένατο τεύχος της περιοδικής έκδοσης Τετράδια Μουσειολογίας είναι αφιερωμένο στα μουσεία επιστήμης και τεχνολογίας. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται πολλές, διαφορετικές κατηγορίες μουσείων, γεγονός που καθιστά δύσκολη την οριοθέτηση του πεδίου.
Κατά τον Danilov, στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται «τα ενυδρεία και τα πάρκα θαλάσσιας ζωής, τα μουσεία αεροπορίας και διαστημικής, οι βοτανικοί και δενδρολογικοί κήποι, τα μουσεία βιομηχανικής ιστορίας, τα ναυτικά μουσεία, τα μουσεία υγείας και ιατρικής, τα μουσεία φυσικής ιστορίας, τα πλανητάρια και τα αστεροσκοπεία, τα κέντρα επιστημών και τεχνολογίας, τα μουσεία μεταφορών, αυτοκινήτου και σιδηροδρόμων, οι ζωολογικοί κήποι και τα πάρκα άγριας φύσης, και οι λοιποί τύποι μουσείων επιστήμης και τεχνολογίας» (Balle, στο παρόν τεύχος).
Η εξαιρετική δημοφιλία των κέντρων επιστημών, ωστόσο, έχει οδηγήσει τα τελευταία τριάντα περίπου χρόνια πολλά μεγάλα μουσεία επιστημών και τεχνολογίας ανά τον κόσμο στην εισαγωγή της διαδραστικότητας στις εκθέσεις τους. Παράλληλα, τα μουσεία αυτού του τύπου δίνουν μεγάλη έμφαση στη διάχυση της επιστημονικής γνώσης μέσω της άτυπης μάθησης, προσφέροντας πληθώρα δράσεων για ποικίλες ομάδες κοινού. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί το Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, που συνδυάζει με μεγάλη επιτυχία όλα τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν.