Περισσότερα από 620 γεωλογικά μνημεία έχουν καταγραφεί στο νομό Μαγνησίας, πολλά από τα οποία χρήζουν ενδελεχούς μελέτης, προστασίας και ανάδειξης. Μεταξύ αυτών 280 σπήλαια στο Πήλιο, την Όθρυ, το Μαυροβούνι, το Χαλκοδόνιο, το Χλωμό και το Τισαίο. Από τα σπήλαια που καταγράφηκαν, τα 12 κρίνονται ως ιδιαίτερα, λόγω των σπάνιων σχηματισμών τους, ενώ πολλά συνδέονται με τοπικούς θρύλους και παραδόσεις, όπως τα σπήλαια του Κενταύρου Χείρωνα στο Πήλιο.

Επιπλέον, έχουν καταγραφεί δύο λίμνες που δημιουργήθηκαν από πρόσκρουση μετεωρίτη, πολλές περιοχές με εντυπωσιακά σεισμικά ρήγματα, απολιθωματοφόρες θέσεις, καταρράκτες και πηγές νερού και άλλα στοιχεία Γεωλογίας. Επίσης, εξάγονται πολύτιμα επιστημονικά συμπεράσματα για τη γεωλογική σημασία της Αργοναυτικής Εκστρατείας, η οποία θα πρέπει να μελετηθεί ακόμη περισσότερο.

Τα πιο σημαντικά γεωλογικά μνημεία που καταγράφηκαν από το 2012 μέχρι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, όπως σπήλαια, ρήγματα, λίμνες, σημαντικά πετρώματα και ορυκτά, θα παρουσιάσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Μαΐου 2014, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου στις 19:00. Εισηγητής της διάλεξης θα είναι ο υπ. Διδάκτωρ Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μάρκος Βαξεβανόπουλος.

Τα σημαντικότερα από τα καταγεγραμμένα γεωλογικά μνημεία είναι δυνατό να αναδειχθούν στο μέλλον και να αποτελέσουν έναν ισχυρό τουριστικό πόλο έλξης. Θα γίνει ιδιαίτερη μνεία σε μία νέα μορφή εναλλακτικού τουρισμού, το Γεωτουρισμό. Η δημιουργία περιπατητικών διαδρομών που διέρχονται από γεωλογικά μνημεία είναι μία βασική έκφραση του Γεωτουρισμού, που βασίζεται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και αειφορίας.

Η ανάπτυξη του Γεωτουρισμού στη Μαγνησία είναι κάτι πρωτότυπο στο χώρο της Θεσσαλίας γενικότερα και είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης μεγάλου αριθμού επισκεπτών, αλλά και λόγo προστασίας των γεωλογικών μνημείων. Καλούνται λοιπόν οι φορείς παιδείας, πολιτισμού και ειδικά του τουρισμού της Μαγνησίας να συμμετάσχουν στην παρουσίαση των γεωλογικών μνημείων της Μαγνησίας.

Την Κυριακή 11 Μαΐου 2014 θα πραγματοποιηθεί γεωτουριστική εκδρομή στα Σπήλαια του Χείρωνα στις Μηλιές. Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα του Μουσείου www.volosmuseum.gr και στο τηλέφωνο 24210 36555 (10:00-14:00).