Η ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ηπείρου συμμετέχει στην πανελλαδική δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με τις εξής εκδηλώσεις:

— Αρχαιολογικός Χώρος Βίτσας Ζαγορίου: Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Βίτσα Ζαγορίου: Διαδρομές στον χώρο και τον χρόνο» σε συνεργασία με την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου και την υποστήριξη του Δήμου Ζαγορίου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 έως 12 ετών. Οι μαθητές καλούνται μέσα από ένα φανταστικό ταξίδι στο χρόνο, με σημεία σταθμούς τον Αρχαιολογικό χώρο της Βίτσας Ζαγορίου και το Μεσοχώρι του σύγχρονου οικισμού να γνωρίσουν την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου τους, καθώς και την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής, προκειμένου να κατανοήσουν τη σημασία της προστασίας του ιστορικού και φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και της βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Υπεύθυνοι προγράμματος: Ιουλία Κατσαδήμα (αρχαιολόγος ΙΒ’ ΕΠΚΑ), Βιργινία Μαυρίκα (ιστορικός τέχνης, 8η ΕΒΑ), Έφη Εξάρχου (M.Sc Μηχανικός Περιβάλλοντος, Σύμβουλος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου).

— Αρχαιολογικός Χώρος Μεγάλου Γαρδικίου: Τετάρτη 30 Απριλίου 2014 και Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Αρχαιολογικός Χώρος Ακρόπολης Μ. Γαρδικίου: Περίπατος στις αρχαίες διαδρομές» με την υποστήριξη του Δήμου Ζίτσας.

Οι μαθητές θα επισκεφτούν το χώρο και θα περιηγηθούν σε αυτόν ακολουθώντας τις διαδρομές κίνησης των επισκεπτών, που κατασκευάζονται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και ακολουθούν την πορεία των αρχαίων τειχών και των οικοδομικών καταλοίπων της ακρόπολης, η οποία υπήρξε σημαντικό πολιτικό και διοικητικό κέντρο από την εποχή του Πύρρου και μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους σημεία. Εκεί θα γίνεται θεματική ξενάγηση, προκειμένου να καταλάβουν οι μικροί επισκέπτες το χώρο και την ιστορία του. Θα ακολουθήσει περιήγηση στους πρόποδες του λόφου, όπου οι μαθητές θα απολαύσουν το φυσικό τοπίο της περιοχής.

Υπεύθυνοι προγράμματος: Γεωργία Πλιάκου (αρχαιολόγος ΙΒ’ ΕΠΚΑ), Θάλεια Κύρκου (αρχαιολόγος ΙΒ’ ΕΠΚΑ), Νίκος Χόινας (αρχαιολόγος ΙΒ’ ΕΠΚΑ).

Tηλέφωνα επικοινωνίας : 2651001089, 2651010073, 2651010074, 22651001078.