«Η εξέλιξη του εμπορικού τοπίου της υστεροελληνιστικής πόλης της Δήλου» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει η Μάνθα Ζαρμακούπη (Αρχιτέκτων Μηχανικός, Διδάκτωρ Κλασικής Αρχαιολογίας, Marie Curie Senior Research Fellow στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Τομέας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος) την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014, στις 18.30, στο πλαίσιο σειράς Σεμιναρίων Εμβάθυνσης στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της ομιλίας της η κα Ζαρμακούπη: «Η Δήλος υποβλήθηκε σε μια περίοδο ταχείας οικονομικής ανάπτυξης μετά το 167 π.Χ., όταν οι Ρωμαίοι έβαλαν το νησί υπό αθηναϊκή κυριαρχία και το μετέτρεψαν σε μια εμπορική βάση που συνέδεε την ανατολική και τη δυτική Μεσόγειο. Λόγω της πλεονεκτικής γεωγραφικής της θέσης στο κέντρο των Κυκλάδων, η Δήλος προσέλκυσε εμπόρους από την Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Ρώμη και την Εγγύς Ανατολή. Μεταξύ του 167 π.Χ. και των καταστροφών του 88 και του 69 π.Χ., το νησί αποτέλεσε ενδιάμεσο κρίκο στις εμπορικές σχέσεις της Ρώμης με την Ελληνιστική Ανατολή. Η άνευ προηγουμένου δημογραφική αύξηση και η ταχεία αστικοποίηση του νησιού, που μαρτυρούν η δημιουργία νέων γειτονιών και η ανάπλαση των υφιστάμενων αστικών και λιμενικών περιοχών του νησιού, ήταν το αποτέλεσμα αυτής της οικονομικής ανάπτυξης.

»Η παρούσα εισήγηση θα επικεντρωθεί στις νέες γειτονιές που αναπτύχθηκαν κατά την περίοδο αυτή και θα αναλύσει την αρχιτεκτονική των οικιών για να υποδείξει την ενσωμάτωση των εμπορικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων σε αυτές. Αναλύοντας τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των οικιών και εξετάζοντας τους χώρους που δημιουργήθηκαν σταδιακά, προκειμένου να φιλοξενηθούν εμπορικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες, στόχος της μελέτης αυτής είναι να κατανοηθεί, να περιγραφεί και να εξηγηθεί η εξέλιξη της οικιακής αρχιτεκτονικής στη Δήλο στο πλαίσιο των ευρύτερων οικονομικών αλλαγών που υπέστη το νησί την περίοδο αυτή, καθώς επίσης και να γίνουν κάποιες νέες παρατηρήσεις και διαπιστώσεις για τον αστικό ιστό της Δήλου».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, Κτήριο Αβέρωφ (Αμφιθέατρο 8), Πατησίων 42, Αθήνα.