Τη δεκαετία του ’30, οι ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής στην Αγορά, αποκάλυψαν την αρχιτεκτονική ιστορία της Θόλου, που κατασκευάστηκε γύρω στο 430 π.Χ. Πολλές σημαντικές αποθέσεις κεραμικής που βρέθηκαν έδωσαν πληροφορίες για τη μακρά ιστορία αυτού του κτιρίου, που εντυπωσιάζει λόγω της στρογγυλής κάτοψής του.

Το ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2013, 75 χρόνια αργότερα, αναλύει πλήρως και για πρώτη φορά τις κεραμικές αποθέσεις που σχετίζονται με το κτίριο ώστε να μάθουμε περισσότερα για το εθιμοτυπικό των δείπνων των αξιωματούχων που έδρευαν εκεί, δηλαδή των Πρυτάνεων, προέδρων της Βουλής των 500. Η ομάδα αυτή αποτελούνταν από πολίτες που προέρχονταν από 3 κοινωνικές τάξεις και από διαφορετικές περιοχές της Αττικής, και επιλέγονταν με κλήρο. Τα μέλη της Βουλής έπρεπε, σύντομα, να βρουν κοινό έδαφος ώστε ενωμένοι να καταστήσουν δυνατή την αυτοδιοίκηση από την πόλη.

Μήπως οι συνήθειες κατανάλωσης τροφής στη Θόλο απαιτούσαν μια εξειδικευμένη κοινωνική ικανότητα, όπως αυτή που απαιτούνταν στα συμπόσια των ελίτ; Ή ήταν πιο ισόνομα, αντικατοπτρίζοντας την ισονομία που οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις του Εφιάλτη επιθυμούσαν να στηρίξουν;

Στις πρωιμότερες αποθέσεις που βρέθηκαν στη Θόλο θα εστιάσει η Ann Steiner σε διάλεξή της με θέμα «Same River, Different Waters: Official Dining in the Agora» («Ίδιος ποταμός, διαφορετικά νερά: Επίσημα δείπνα στην Αγορά») που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014, και ώρα 19.00, στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών (Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9, Αθήνα).

Η Ann Steiner θα εξετάσει τις πληροφορίες που μπορεί να μας δώσει η κεραμική που χρησιμοποιήθηκε την περίοδο κατά την οποία το κτίριο λειτούργησε ως έδρα των Πρυτάνεων σχετικά με το κλίμα της ισονομίας αυτής. Κατάλοιπα από άλλα δημόσια και ιδιωτικά γεύματα που ήρθαν στο φως από μετέπειτα ανασκαφές στην Αγορά φωτίζουν το μοναδικό χαρακτήρα των δείπνων στη Θόλο και την εκπληκτική σαφήνεια με την οποία εξέφραζαν τα ιδανικά της Αθήνας.

Η διάλεξη θα μεταδοθεί ζωντανά εδώ.