Οι 33 οριστικές μελέτες του έργου «Rethink Athens» για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας γίνονται προσβάσιμες στο ευρύ κοινό, καθώς παρουσιάζονται στη στοά Αρσακείου (ή στοά Ορφέα όπως είναι ευρύτερα γνωστή) δίνοντας «ζωή» σε 19 κενά καταστήματα της στοάς. Η έκθεση σηματοδοτεί την ολοκλήρωση των οριστικών μελετών και την παράδοσή τους στην Πολιτεία και τους πολίτες.
Την έκθεση με θέμα «Rethink Athens: Η Αθήνα στο κέντρο – οι οριστικές μελέτες» διοργανώνει το Ίδρυμα Ωνάση και θα παρουσιάζεται μέχρι τις 10 Μαρτίου. Μέσα από 42 ειδικά τεύχη, δώδεκα video walls, ενημερωτικά έντυπα, φωτοαπεικονίσεις και αναρτημένα αρχιτεκτονικά σχέδια, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν νοερά στο έργο της ανάπλασης με άξονα την οδό Πανεπιστημίου.
«Σε αυτό τον χώρο οι οριστικές μελέτες δεν εκτίθενται απλώς, αλλά καλούν το κοινό να συμμετάσχει σε ένα όραμα για την πόλη, με τη διαρκή συνθήκη του ενεργού πολίτη που δεν εγκαταλείπει την πόλη, αλλά επιστρέφει σε αυτήν», υπογράμμισε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι μελέτες υπογραμμίζουν πως «το Rethink Athens είναι ένα ώριμο, μελετημένο και τεκμηριωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας».
«Οι μελέτες δεν είναι μονόπλευρες, αλλά είναι πρωτοποριακές σε ευρωπαϊκή κλίμακα κυρίως στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης του δημόσιου χώρου που μετατρέπεται από χώρο διέλευσης των αυτοκινήτων σε τόπο προορισμού για τους κατοίκους», επισήμανε με τη σειρά του ο καθηγητής του ΕΜΠ, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, που έχει την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης.
Οι οριστικές μελέτες που θα παρουσιαστούν στην έκθεση, παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες που αφορούν: την προσβασιμότητα και το οδικό τοπίο, τις λεπτομέρειες της αρχιτεκτονικής μελέτης, τη στατική μελέτη, την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, την αρχιτεκτονική του οδικού τοπίου, τη στρατηγική για το πράσινο, τον αστικό εξοπλισμό, τη στρατηγική για το νερό και τα υδάτινα στοιχεία, την αναδρομή στην παλιά Αθήνα, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τη βιοκλιματική μελέτη.
Οι μελέτες εκτίθενται σε ειδικά σχεδιασμένα αναλόγια, ώστε να δημιουργείται η ατμόσφαιρα βιβλιοθήκης. Την έκθεση συμπληρώνουν σχέδια αντίστοιχων αναπλάσεων σε άλλες μεγάλες πόλεις, που απέσπασαν το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αστικού Δημόσιου Χώρου (CCCB). Επίσης, παρουσιάζονται λεπτομέρειες του ερευνητικού προγράμματος συλλογής ιδεών για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας «Reactivate Athens/101 ιδέες». Εξάλλου, τέσσερα από τα καταστήματα της στοάς Αρσακείου λειτουργούν ως ανοιχτά εργαστήρια και σημεία συνάντησης και διαλόγου για το ευρύ κοινό. Οι χώροι αυτοί θα φιλοξενήσουν και διαλέξεις καθώς και άλλες εκδηλώσεις, το πρόγραμμα των οποίων θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του «Rethink Athens» (www.rethinkathens.org).
Υπενθυμίζεται ότι το έργο «Rethink Athens» αφορά την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο του έργου ανασχεδιάζονται η λεωφόρος Αμαλίας, η οδός Πανεπιστημίου και οι γύρω δρόμοι και πλατείες, η πλατεία Ομόνοιας και η οδός Πατησίων ως το Αρχαιολογικό Μουσείο με κριτήριο την προτεραιότητα στον πεζό. Επεκτείνεται το τραμ από το Σύνταγμα μέχρι την πλατεία Αιγύπτου, δημιουργείται ποδηλατόδρομος από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι την πλατεία Ομονοίας, φυτεύονται 800 νέα δέντρα και κατασκευάζονται υπόγειοι ταμιευτήρες βρόχινου νερού για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη δημιουργία αποθέματος για την άρδευση και τον καθαρισμό του δημόσιου χώρου.
Όπως εξήγησε ο Χρήστος Τσίτουρας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Αττικό Μετρό», του φορέα που έχει αναλάβει τη δημοπράτηση και τον συντονισμό του έργου, μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να γίνει η δημοπράτηση του έργου, ενώ έως το τέλος του 2014 προβλέπεται η έναρξη υλοποίησής του, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2016. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει με το ποσό των 90 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα ΠΕΠ Αττικής και το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η έκθεση «Rethink Athens: Η Αθήνα στο κέντρο – οι οριστικές μελέτες» θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η φιλοξενία της έκθεσης στα 19 καταστήματα της στοάς Αρσακείου (η στοά περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Πεσμαζόγλου, Σταδίου και Αρσάκη) γίνεται με την παραχώρηση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.