Τα στοιχεία που προκύπτουν από δύο χειρόγραφους καταλόγους που αφορούν στους επισκέπτες της Λαυρεντιανής Βιβλιοθήκης στη Φλωρεντία μεταξύ των ετών 1771-1807 και 1807-1864 θα παρουσιάσει ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε διάλεξή του με τίτλο «Επισκέπτες και Αναγνώστες στη Λαυρεντιανή Βιβλιοθήκη την εποχή του Διαφωτισμού και του Ρομαντισμού».

Οι δύο χειρόγραφοι τόμοι αποτελούν μία πολύτιμη μαρτυρία της θέσης που κατείχε η Βιβλιοθήκη στον κόσμο του Διαφωτισμού και της μετέπειτα εποχής και μας λένε πολλά για τις πολιτιστικές αντιλήψεις και τη θέση των κλασικών σπουδών στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Μεταξύ των επισκεπτών συγκαταλέγονται Ευρωπαίοι βασιλείς, επιφανείς άνδρες της πολιτικής και των γραμμάτων, καθώς και πολλοί Έλληνες, κάποιοι από τους οποίους ήταν πολύ γνωστοί και επώνυμοι και κάποιοι άλλοι λιγότερο γνωστοί ή παντελώς άγνωστοι που έτυχε να περάσουν από τη Φλωρεντία την εν λόγω περίοδο.

Στο πλαίσιο της διάλεξης θα γίνει μια προσπάθεια εντοπισμού των προσώπων αυτών, καθώς και του τι θα μπορούσαν να έχουν διαβάσει ή εξετάσει στη διάρκεια της επίσκεψής τους στη Λαυρεντιανή Βιβλιοθήκη.

Η διάλεξη, την οποία διοργανώνει η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014, και ώρα 19:00, στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών (Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι) και θα προβληθεί ζωντανά. Για να την παρακολουθήσετε, πατήστε εδώ.