Το ιερό τοπίο της Κρήτης κατά την Ενετική περίοδο (1211-1669) θα διερευνήσει η Διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Δρ Μαρία Γεωργοπούλου, σε ομιλία της, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013 (Ψαρομηλίγκου 22, Θησείο, στις 18:30).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομιλίας: «Οι πολυάριθμοι λατινικοί ναοί της πρωτεύουσας της Κρήτης έχουν εξέχουσα θέση στις διηγήσεις των προσκυνητών αφού κατά πάσα πιθανότητα προβλήθηκαν ως σημαντικά θρησκευτικά αξιοθέατα όταν τα πλοία που μετέφεραν τους προσκυνητές έκαναν την τακτική τους στάση στον Χάνδακα (βενετική Candia – σημερινό Ηράκλειο). Ο ασυνήθιστος συνδυασμός λατινικών και βυζαντινών πρακτικών στην διακόσμηση των εκκλησιών και στις λατρευτικές συνήθειες των κατοίκων ξεχωρίζει. Οι μεγάλες λατινικές εκκλησίες ήταν προφανώς σημεία αναφοράς για τους Δυτικούς επισκέπτες, στους οποίους οι ντόπιοι έδειχναν τα άγια λείψανα και μοναδικούς ζωγραφικούς θησαυρούς.

»Στον Χάνδακα, το λιμάνι ήταν πάντα η κύρια πύλη προς την πόλη. Κάθε νέος αξιωματούχος εκεί έκανε την πανηγυρική του είσοδο στην ενετική αποικία. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι κάποια παρόμοια, αν και λιγότερο περίτεχνη, τελετή θα περίμενε την άφιξη κάθε γαλέρας προσκυνητών στο λιμάνι».

Όπως τονίζει η κα Γεωργοπούλου: «Αυτό που μας παραξενεύει είναι το σχετικά μικρό ενδιαφέρον που έδειχναν οι προσκυνητές για την ιερή ιστορία της Κρήτης». Τους λόγους για αυτό το ασυνήθιστο φαινόμενο θα διερευνήσει στην ομιλία της.

Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας έχει σκοπό τη συμπαράσταση και υλική ενίσχυση του Ιστορικού Αρχείου για την αποτελεσματική επίτευξη των σκοπών του, τη συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για την ιστορία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Αρχαιολογικής Επιστήμης στην Ελλάδα, τη διάδοση του έργου που επιτελείται στο Ιστορικό Αρχείο, τον εμπλουτισμό των Συλλογών του Ιστορικού Αρχείου, καθώς και την ενίσχυση της έρευνας στον τομέα της Αρχαιολογίας διαχρονικά.

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας έχει ήδη περισσότερα από 120 μέλη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο του Συλλόγου και εγγραφές, μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 210-3234819 (email: filoihistarch.archservice@gmail.com).