Μια νέα σελίδα στην πορεία της έκθεσης «Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης» ανοίγει με την περιοδεία που θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ. Η αρχή θα γίνει από το Σικάγο και συγκεκριμένα από το Damen Student Center του Loyola University, όπου θα φιλοξενηθεί από τις 27 Οκτωβρίου μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2013.

Η έκθεση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Istanbul 2010» και εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2010, οπότε και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν, της Κωνσταντινούπολης. Το πρόγραμμα εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου Λυκείου, με χρηματοδότηση του Οργανισμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Ιstanbul 2010» και του ιδρύματος Λάτση. Στο Σικάγο θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με την οικεία Μητρόπολη και το Συνδέσμο Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων.

Η έκθεση αναδεικνύει το αποτύπωμα των Ρωμιών αρχιτεκτόνων στο δομημένο περιβάλλον της Κωνσταντινούπολης, παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό 104 διαφορετικά κτίρια 57 αρχιτεκτόνων, που έδρασαν από τα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα, μέσα από φωτογραφίες και αρχειακό υλικό.

Τον Ιανουάριο του 2014, θα παρουσιαστεί στην Αϊόβα, φιλοξενούμενη από την ενορία του Προφήτη Ηλία. Εντός του 2014, αναμένεται να περιοδεύσει και σε άλλες πολιτείες της Αμερικής, προσελκύοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό, με στόχο να τους γνωρίσει την καθοριστική συμβολή των Ρωμιών αρχιτεκτόνων στον εξευρωπαϊσμό της οικοδομικής δραστηριότητας της Κωνσταντινούπολης.

Οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες εισήγαγαν νέους αρχιτεκτονικούς τύπους κτιρίων και μορφολογικά πρότυπα στα έργα τους, που εκτείνονται από εμπορικά κέντρα μέχρι πολυκατοικίες, από θρησκευτικούς ναούς μέχρι κοινοτικά κτίρια ακόμα και ταφικά μνημεία απαράμιλλης καλλιτεχνικής αξίας, διαμορφώνοντας έτσι το σημερινό πρόσωπο της Πόλης.