Το Κέντρο Επισκεπτών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ένας χώρος υποδοχής που φέρνει σε επαφή τους επισκέπτες με το υπό κατασκευή Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος στο Δέλτα Φαλήρου, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό.

Πρόκειται για μια ελαφριά, προσωρινή (μέχρι να ολοκληρωθεί το Κέντρο Πολιτισμού) και ανακυκλώσιμη κατασκευή με διάφανη μορφή, που «συνομιλεί» με το υπό κατασκευή Κέντρο Πολιτισμού. Μέσα στο Κέντρο Επισκεπτών, το κοινό έχει την ευκαιρία να δει λεπτομέρειες για την πορεία κατασκευής του έργου και να ενημερωθεί για τη λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού, όταν αυτό ολοκληρωθεί.

«Το Κέντρο Επισκεπτών είναι ο πρώτος χώρος που μας φέρνει πιο κοντά στο Κέντρο Πολιτισμού. Ο ρόλος του είναι διττός. Είναι ένας χώρος ενημέρωσης του κοινού για το έργο του Κέντρου Πολιτισμού, αλλά και ένας χώρος εκπαίδευσης και πειραματισμού των δημιουργικών ομάδων, αλλά και των ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων», εξήγησε σε σχετική συνέντευξη τύπου ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Γιάννης Τροχόπουλος.

Ο σχεδιασμός του Κέντρου Επισκεπτών φέρει την υπογραφή δύο φοιτητών αρχιτεκτονικής, του Άγι-Παναγιώτη Μουρελάτου και του Σπύρου Γιωτάκη. Τον περασμένο Μάρτιο οι δύο φοιτητές ανακηρύχθηκαν από τον αρχιτέκτονα του Κέντρου Πολιτισμού, Ρένζο Πιάνο, νικητές στον Πανελλήνιο Σπουδαστικό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για το σχεδιασμό του Κέντρου Επισκεπτών.

«Το Κέντρο Επισκεπτών αποτελεί ένα ιδιαίτερο έργο, όπου η αίσθηση του χώρου επηρεάζεται καθημερινά από την εξέλιξη των εργασιών του εργοταξίου», επισήμαναν οι δύο νεαροί αρχιτέκτονες.

Στο εσωτερικό του το Κέντρο Επισκεπτών απαρτίζεται από τέσσερις θεματικές γωνιές. Στη γωνιά της Εθνικής Λυρικής Σκηνής οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον τρόπο κατασκευής του νέου κτιρίου της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού, να ακούσουν ηχητικά αποσπάσματα και να δουν κοστούμια από παλαιότερες παραστάσεις του Οργανισμού.

Στη γωνιά της Εθνικής Βιβλιοθήκης παρουσιάζονται ψηφιοποιημένα χειρόγραφα, ενώ περιγράφονται και οι χώροι του νέου κτιρίου της Βιβλιοθήκης.

Στη γωνιά του Πάρκου αποτυπώνεται σε μακέτα ένας από τους μεγαλύτερους χώρους πρασίνου της Αθήνας, που με έκταση 170.000 τετραγωνικών μέτρων θα καλύπτει το 85% του συνολικού χώρου του Κέντρου Πολιτισμού. Επίσης, σε ζαρντινιέρες έξω από τη γωνιά του Πάρκου παρουσιάζονται όλα τα φυτά που θα φυτευτούν στο μεσογειακό κήπο. Εξάλλου, οι επισκέπτες του Κέντρου Επισκεπτών θα προμηθεύονται σπόρους από φασκόμηλο, δενδρολίβανο, ορθόκλαδο και μαντζουράνα, για να μεταφέρουν στο μπαλκόνι τους μερικά από τα φυτά αυτά.

Τέλος, το Κέντρο Επισκεπτών περιλαμβάνει και τη γωνιά των παιδιών, όπου θα φιλοξενούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, προκειμένου τα παιδιά να μάθουν για τις εργασίες που γίνονται, τα υλικά που χρησιμοποιούνται και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με το εργοτάξιο.

Την εκθεσιακή διαμόρφωση του Κέντρου Επισκεπτών ανέλαβε μουσειολογική ομάδα αποτελούμενη από τους Ερατώ Κουτσουδάκη, Ανδρομάχη Γκαζή, Χριστόφορο Μπρέλλη και Καλλιόπη Κουτρουμπή. «Σχεδιάσαμε διαδραστικές εφαρμογές προκειμένου το κοινό να τραβήξει, να σηκώσει, να πατήσει και τελικά να ανακαλύψει τις εμπειρίες που κρύβουν οι γωνιές», υπογράμμισε η μουσειολόγος Ερατώ Κουτσουδάκη. Η ίδια πρόσθεσε ότι σε κάθε γωνιά θα προστεθούν και επιπλέον παιδικές δραστηριότητες για τους μικρούς επισκέπτες.

Το Κέντρο Επισκεπτών θα είναι ανοιχτό για το κοινό από Τρίτη έως Κυριακή, 10 π.μ.-4.30 μ.μ., και θα στεγάζει εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και επισκέπτες. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται με ειδικά διαμορφωμένη πεζογέφυρα, η είσοδος της οποίας βρίσκεται επί της λεωφόρου Συγγρού, λίγα μέτρα μετά το Ωνάσειο.

Επίσης, σύντομα θα ξεκινήσουν ανοιχτές οργανωμένες επισκέψεις στο εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού ανά δεκαπενθήμερο, προκειμένου να δει από κοντά το κοινό την εξέλιξη του έργου.