«Η καθημερινή επαφή μας με το βράχο της Ακρόπολης και την εμπειρία της θέας ολόκληρου του λεκανοπεδίου της Αττικής, η πρόσβαση στα επιβλητικά μνημεία ως εργαζόμενοι στο χώρο καθώς και η επαφή μας με το πλήθος των επισκεπτών, λειτούργησαν ως αφύπνιση της ανάγκης για επικοινωνία και αλληλεπίδραση μέσα από την καλλιτεχνική μας ταυτότητα». Με αυτά τα λόγια περιγράφουν την ομαδική έκθεση εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών με τίτλο «25 Ακρο-πολίτες Κατηφορίζουν» οι διοργανωτές της, εργατοτεχνίτες και άλλοι εργαζόμενοι στην Ακρόπολη.

Και συνεχίζουν: «Η ιδέα για μια καλλιτεχνική συνάντηση των εργαζομένων στην Ακρόπολη είχε υλοποιηθεί ξανά στο παρελθόν χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια επαφής και επικοινωνίας με το κοινό. Με την έκθεσή μας αυτή ελπίζουμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση να συνεργαστούμε με την καλλιτεχνική μας ιδιότητα ώστε να αποκτήσει ουσία, δύναμη και συνέχεια η προσπάθειά μας».

Η έκθεση θα φιλοξενείται στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136) έως την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013 (ώρες λειτουργίας: 11.00-14.00 και 18.00-21.00).

«Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με χαρά δέχτηκε να φιλοξενήσει τις δημιουργίες των εργαζομένων στα έργα της Ακρόπολης», τονίζει η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα και συνεχίζει: «Δημιουργίες που θυμίζουν ότι πίσω από τα μνημεία και την αναστήλωσή τους υπάρχουν οι άνθρωποι που αγαπούν και φροντίζουν τα έργα του πολιτισμού, που αγωνιούν καθημερινά γι’ αυτά: εργάτες, εργατοτεχνίτες, μαρμαροτεχνίτες, γλύπτες, αρχιτέκτονες και πολλές άλλες ειδικότητες εργαζομένων που δεν έτυχε απλώς να βρεθούν εδώ, αλλά επέλεξαν να δουλεύουν στα μνημεία. Ο καθημερινός διάλογός τους με αυτά παράγει μια νέα σύγχρονη καλλιτεχνική ποιότητα».

Εικαστικές εκφράσεις σε ασκήσεις δεξιοτεχνίας

«Η έκθεση “25 Ακρο-πολίτες κατηφορίζουν” είναι μια πολυφωνική καλλιτεχνική συνάντηση με βασικό συνδετικό στοιχείο την κοινή εργασιακή σχέση των συντελεστών της και την καθημερινή τους συνύπαρξη στο χώρο της Ακρόπολης» αναφέρει μιλώντας για την έκθεση η ιστορικός τέχνης Νίκη Παπασπύρου. «Το μνημείο γίνεται το αόρατο συνδετικό στοιχείο μεταξύ τους, και ως σημείο αντικειμενικής ιστορικής και αισθητικής αξίας, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο, φανερώνεται στις εικαστικές τους δημιουργίες. Είναι μια ομάδα ετερόκλητων δημιουργών που τους ενώνει η κοινή ανάγκη για εικαστική έκφραση, που επιλέγουν να εκθέσουν τα έργα τους από κοινού σε μια εποχή που επιτάσσει περισσότερο από ποτέ το συλλογικό και το διαλεκτικό πνεύμα.

»Τα έργα της έκθεσης χαρακτηρίζονται από πολυμορφία, πλουραλισμό ύφους και τεχνοτροπιών. Η ιδιαιτερότητα των καλλιτεχνικών μέσων και των υλικών σκιαγραφεί την ξεχωριστή καλλιτεχνική ταυτότητα κάθε δημιουργού. Οι αρχετυπικές μορφές της τέχνης γίνονται η αφετηρία στο δρόμο των πνευματικών και καλλιτεχνικών τους αναζητήσεων. Τα σύμβολα αποκτούν νέα περιεχόμενα και μετουσιώνονται σε σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες.

»Το μάρμαρο ως υλικό και μέσο έκφρασης κυριαρχεί. Τα έργα αναδεικνύουν την υψηλή δεξιότητα των δημιουργών στην τέχνη της γλυπτικής, καθώς αξιοποιούν τις πάγιες πρακτικές της για να ανανεώσουν και να διαπραγματευτούν τις δομές της προς νέες καλλιτεχνικές κατευθύνσεις. Χάρη στην πληθώρα των ιδιαίτερων αισθητικών κατευθύνσεων, η έκθεση “25 Ακρο-πολίτες κατηφορίζουν” αποτελεί μια γόνιμη μείξη εικαστικών εγχειρημάτων και εξαίρετης τεχνικής, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την αξία της συλλογικότητας» καταλήγει η κα Παπασπύρου, υπεύθυνη για την επιμέλεια και το σχεδιασμό της έκθεσης μαζί με τον αρχιτέκτονα Σπύρο Νάσαινα.

Το γενικό συντονισμό της έκθεσης είχαν η Φανή Μπούμπουλη (αρχαιολόγος), ο Κώστας Ντάλλας (γλύπτης), η Παναγιώτα Πιτσιρή (γλύπτρια) και ο φροντιστής Παύλος Νιαούρης.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Μιχάλης Αλβέρτης, Παναγιώτης Αρμπιλιάς, Θεόδωρος Αρφάνης, Γιάννης Βιδάλης, Δέσποινα Βιδάλη, Δημήτρης Βουζιούρης, Μαριάννα Βουτσινά, Παναγιώτης Γαβριήλ, Πέτρος Γεωργόπουλος, Κώστας Δημόπουλος, Λάζαρος Ζαχαρόπουλος, Ιωάννης-Πρόδρομος Κοτσιφάκος, Μιχάλης Κωβαίος, Βασιλεία Μανιδάκη, Παύλος Νιαούρης, Κώστας Νταής, Κώστας Ντάλλας, Νίκος Παπαδόπουλος, Παναγιώτα Πιτσιρή, Ευάγγελος Σκαρής, Άγγελος Σωτηρόπουλος, Κώστας Τσιριντουλάκης, Βασίλης Τσιτσιμπάκος, Ματιέ Φρανσουά, Χριστίνα Χριστοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης την Παρασκευή 4, το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου ο κήπος θα γεμίσει μουσική και τραγούδι. Υπεύθυνοι οι DJ: Ariell και οι La Boheme: Θάλεια Μουτοπούλου, Νίκος Θεοδωρόπουλος, με διασκευές και δικά τους τραγούδια.