Το Σάββατο 29 Ιουλίου, με αφορμή την ημερίδα που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Φίλων της Κέας, με τίτλο «Η Κέα του σήμερα και του αύριο: Προκλήσεις και Ευκαιρίες!», ο πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», Σταύρος Μπένος, ταξίδεψε στο νησί της Κέας, όπου έδωσε διάλεξη, με θέμα: «Ο ρόλος των πολιτών στην ανάδειξη των μνημείων».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί, ο κύριος Μπένος ξεναγήθηκε από την Εύα Μπουρνιά, καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο της Επιτροπής Συντήρησης και Ανάδειξης του Αρχαιολογικού Χώρου της Καρθαίας της Νήσου Κέας, και την Τάνια Πανάγου, υπεύθυνη αρχαιολόγο της ανασκαφής του αρχαίου θεάτρου, στα μονοπάτια της αρχαίας Καρθαίας και στα γεμάτα ιστορία μνημεία της.

Στο επίκεντρο της ξενάγησής τους ήταν το αρχαίο θέατρο της Καρθαίας, όπου από το 2011 έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο έργο που σκοπό έχει την πλήρη αποκάλυψη, στερέωση και ανάδειξή του.

Ο κος Μπένος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το αρχαίο θέατρο της Καρθαίας έχει κάτι μοναδικό. Βρίσκεται σε περιοχή Natura, όπου μεταξύ άλλων υπάρχει και το δάσος της Βελανιδιάς. Όσο απλώνεται το μάτι σου, η φύση είναι αλώβητη και έτσι πρέπει να παραμείνει. Για να προσεγγίσεις το θέατρο και την ομορφιά του πρέπει να κοπιάσεις, όπως ακριβώς κοπιάζεις προσεγγίζοντας τα μεγάλα πράγματα. Η προσέγγιση η δική μας ήταν περιπετειώδης, αφού αναγκαστήκαμε ακόμη και να υπερπηδήσουμε πολλά εμπόδια. Η κα Μπουρνιά και οι συνεργάτες της επεξεργάζονται τον καλύτερο δυνατό τρόπο προσέγγισης του θεάτρου από τους επισκέπτες, προκειμένου και το τοπίο να παραμείνει αλώβητο, αλλά και η επισκεψιμότητα του μνημείου να είναι λειτουργική».