Η πόλη-φρούριο Μπαμ του Ιράν που είχε σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί από σεισμό το 2003 αφαιρέθηκε απο τον κατάλογο Επαπειλούμενων Μνημείων της UNESCO καθώς έχει σημειωθεί πρόοδος στη διαχείρισή της.

«Τα ερείπια του φρουρίου της ερήμου που έφτασε στο απόγειό του απότον 7ο μέχρι τον 11ο αι. έχουν σταθεροποιηθεί και η διαχείριση του χώρου ήταν αρκετή για να κηρυχθεί το μνημείο ασφαλές», αναφέρεται σε ανακοίνωση της UNESCO.

Χτισμένη σε κομβικό σημείο του εμπορικού δρόμου που είναι γνωστός ως Δρόμος του Μεταξιού, το φρούριο, κάποτε το μεγαλύτερο πλίνθινο κτιριακό συγκρότημα στον κόσμο καταχωρήθηκε στα Επαπειλούμενα μνημεία μαζί με την είσοδό του στον Κτάλογο Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2004, αμέσως μετά τον φονικό σεισμό του Δεκεμβρίου του 2003 που είχε κοστίσει τη ζωή σε 23,000 ανθρώπους. Ο σεισμός εκείνος είχε καταστρέψει και μεγάλο μέρος της Μπαμ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της UNESCO Ρόνι Αμελάν, η απόφαση της επιτροπής να αφαιρεθεί το μνημείο από τα Επαπειλούμενα «αντανακλά μια θετική έκβαση στη διαφύλαξη (της Μπαμ). Το ότι ξεπερνώνται προβλήματα που απειλούν την εξέχουσα διεθνή αξία μιας θέσης, είναι καλό νέο».

Κατά τη δεκαήμερη συνάντηση της UNESCO  που πραγματοποιείται αυτές τςι μέρες στη Πνομ Πενχ της Καμπότζης, θα μελετηθεί και η πρόσθεση στον κατάλογο Μνημελιων Πολιτιστικλης Κληρονομιάς 31 χώρων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το Φουτζιγιάμα στην Ιαπωνία και το Αγκαντές στον Νίγηρα. Για τον κατάλογο Επαπειλούμενων μνημείων προορίζονται έξι συριακές θέσεις αλλά και το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα της Αυστραλίας.