Το πλήθος των χαλκών κτερισμάτων στους λακκοειδείς, στους θολωτούς και στους θαλαμωτούς τάφους της Πυλίας από τα τέλη της Μεσοελλαδικής εποχής και έως την ΥΕ ΙΙΙΑ περίοδο υποδηλώνει τον ολοένα αυξανόμενο ρόλο των μετάλλων και ιδιαίτερα του χαλκού σε όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων της τοπικής κοινωνίας. Ως εκ τούτου, η εξέλιξη των κραμάτων και των τεχνικών κατασκευής των χαλκών τεχνέργων είναι δυνατό να αποτελεί ένδειξη του κοινωνικού μετασχηματισμού, ο οποίος πραγματοποιήθηκε κατά την ίδια περίοδο, καθώς η διαθεσιμότητα και η ποιότητα των πρώτων υλών σχετίζονται άμεσα με την κοινωνική θέση των κατόχων των τελικών προϊόντων.

Με στόχο την αποκάλυψη αυτών των εξελίξεων πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» εργαστηριακή εξέταση, με σύγχρονες αναλυτικές τεχνικές, δειγμάτων 120 τεχνέργων προερχομένων από τα ταφικά σύνολα της Περιστεριάς, των Βολιμιδίων του Ρούτση, της Τραγάνας και άλλων μικρότερων θέσεων, τα οποία χρονολογούνται από τα τέλη της Μεσοελλαδικής εποχής έως και την ΥΕ ΙΙΙΑ περίοδο.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης αυτής θα παρουσιάσει στο πλαίσιο του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου ο Δρ Χαρίλαος Τσέλιος (Αρχαιολόγος, Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων) σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Τεχνολογία του χαλκού και κοινωνικός μετασχηματισμός κατά την Μυκηναϊκή εποχή. Δεδομένα από την εργαστηριακή εξέταση χαλκών κτερισμάτων των θολωτών και θαλαμωτών τάφων της Πυλίας».

Όπως αναφέρεται στην περίληψη της ανακοίνωσης: «Σύμφωνα με τα αναλυτικά και τα στατιστικά δεδομένα, κατά την Πρώιμη Μυκηναϊκή περίοδο η διαθεσιμότητα των πρώτων υλών και ιδίως του κασσιτέρου, όπως και η ποιότητα της πρώτης ύλης του χαλκού, σχετίζονται άμεσα με τη δυνατότητα ορισμένων ομάδων να κατέχουν αντικείμενα και πρώτες ύλες υψηλών προδιαγραφών. Κατά την ΥΕ ΙΙΙΑ περίοδο παρατηρείται μεταβολή των πιο πάνω δεδομένων και αυξημένη διαθεσιμότητα σε πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας για ευρύτερα τμήματα του πληθυσμού, γεγονός που, ενδεχομένως, σχετίζεται, έστω και έμμεσα, με τη δημιουργία του ανακτορικού κέντρου στο λόφο του Εγκλιανού και τις συνθήκες πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας τις οποίες επέβαλε».

Η 7η συνάντηση του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαΐου 2013, στις 19:00, στο Αμφιθέατρο Ιωάννη Δρακοπούλου (Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών Πανεπιστημίου 30).

Το Μυκηναϊκό Σεμινάριο

Το Μυκηναϊκό Σεμινάριο είναι συνάντηση αρχαιολόγων και φοιτητών με σκοπό την παρουσίαση και συζήτηση του εν εξελίξει ή πρόσφατου έργου –ερευνών πεδίου και μελετών– στον τομέα των Μυκηναϊκών σπουδών. Οι παρουσιάσεις του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου έχουν τη μορφή 45λεπτων εισηγήσεων, τις οποίες ακολουθεί συζήτηση. Οργανώνονται ανά δίμηνο και φιλοξενούνται στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οργανωτική Επιτροπή Μυκηναϊκού Σεμιναρίου: Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Ιφιγένεια Τουρναβίτου, Αιμιλία Μπάνου, Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη.