Διεθνές επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Οι πόλεις του Πλουτάρχου» διοργανώνεται στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών από τις 26 έως τις 28 Απριλίου με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων μελετητών της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας. Το συμπόσιο τιμά την πολύχρονη προσφορά του καθηγητή κλασικών σπουδών και προέδρου της Διεθνούς εταιρείας Πλουτάρχου, Αναστάσιου Νικολαΐδη, στη διδασκαλία και την έρευνα του πλουταρχικού έργου.
«Πρόκειται για ένα συνέδριο μεγάλου κύρους καθώς οι επιστήμονες που έρχονται είναι σημαντικοί και ουσιαστικά τις τρεις αυτές ημέρες η Ελλάδα και το Κέντρο Δελφών θα είναι το κέντρο του ενδιαφέροντος των φιλολόγων. Προβάλλεται η Ελλάδα σε ένα χώρο που έπρεπε να έχει ηγετικό ρόλο τον οποίο δεν έχει, σε κάθε περίπτωση όμως συνεισφέρει στο να βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων στην έρευνα των κλασικών σπουδών» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοργανώτρια του συνεδρίου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Λουκία Αθανασάκη.
Το συνέδριο που διοργανώνεται από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και τη Γενική Γραμματέα της Εταιρείας Πλουταρχικών Σπουδών, έχει ως αντικείμενο το έργο του Πλουτάρχου, το οποίο είναι πολύτιμη πηγή μαρτυριών για την πολιτική και κοινωνική οργάνωση των αρχαίων πόλεων, μικρών και μεγάλων, όπως, η Αθήνα, η Σπάρτη, οι Δελφοί, η Χαιρώνεια, οι Θεσπιές και πλήθος άλλων. Μέσα από το έργο του μαθαίνουμε για την ιστορία, τους μύθους, τις τελετές, τις εορτές, την αρχιτεκτονική, τους κοινωνικούς και πολιτικούς θεσμούς τους αλλά και για μικρές λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής επιφανών πολιτών.
Στόχος του συμποσίου είναι να διερευνήσει το σύνθετο ερώτημα της αξιοπιστίας του πλουταρχικού έργου ως ιστορικής πηγής, για το αν ο Πλούταρχος αποτυπώνει τις διαφορές ανάμεσα στις πόλεις της εποχής του και τις πόλεις της κλασικής περιόδου καθώς επίσης και της σχέσης των πλουταρχικών απεικονίσεων με την παράδοση του αρχαίου πολιτικού και φιλοσοφικού στοχασμού.
«Με αυτοθυσία αυτών που το οργανώνουν, εμείς είχαμε τη γενναιόδωρη στήριξη του Πανεπιστημίου Κρήτης και τη συνεργασία του Κέντρου Δελφών, μπορούν ακόμη και σήμερα να γίνονται σημαντικά πράγματα» τόνισε η κ. Αθανασάκη.